Категорія
Новини
Дата

Поставки скрапленого природного газу з РФ зросли у жовтні майже до рекордного рівня – Bloomberg

Експорт скрапленого природного газу (СПГ) з Росії зріс на 1,1% у річному обчисленні у жовтні до найвищого рівня з березня, згідно з даними відстеження суден, зібраних Bloomberg.

Ключові факти

  • Агентство зазначає, що цей показник різко контрастує з різким падінням трубопровідних потоків до Європи після погіршення відносин між Заходом та Кремлем через його вторгнення в Україну в лютому.
  • Дані показали, що хоча майже половина скрапленого газу на суднах все ще перебуває в дорозі, основними країнами-імпортерами були Франція, Китай та Японія. 
  • Наразі немає жодних прямих санкцій щодо російського СПГ, але зростання експорту показує, що попит на паливо, як і раніше, високий напередодні зими, коли холоди, як очікується, підвищать споживання та скоротять світові постачання.
  • Деякі комунальні підприємства та уряди вживають заходів щодо припинення додаткових закупівель або повного припинення поставок із Росії. Велика Британія не імпортувала паливо з Росії з початку війни у ​​лютому і офіційно заборонить його з січня.
  • Тим часом, за словами трейдерів, покупці в Китаї збільшили закупівлю російського СПГ, щоб скористатися знижкою на спотовому ринку.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені були шукати альтернативні джерела постачання.

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі 25 жовтня погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. 

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

У січні – жовтні російський «Газпром», за попередніми даними, видобув 344 млрд куб. м газу, що на 18,6% (або на 78,8 млрд куб. м) менше, ніж торік. Експорт до країн далекого зарубіжжя становив 91,2 млрд куб. м, тобто на 42,6% (або на 67,6 млрд куб. м) менше, ніж за той самий період минулого року. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні