Росія блокує «зерновий коридор» /пресслужба Мінінфраструктури
Категорія
Новини
Дата

Росія штучно блокує «зерновий коридор». У черзі в Босфорі стоять 117 суден

Росія блокує «зерновий коридор» Фото пресслужба Мінінфраструктури

За тиждень 18 суден експортували 664 000 т продовольства з портів Великої Одеси. Це на третину менше обсягів експорту за позаминулий тиждень, йдеться у повідомленні Мінінфраструктури. У черзі в Босфорі стоять 117 суден через дії російських інспекторів 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • Зберігається критично низький показник виходу суден із портів – 2,5 судна на добу, зазначили в міністерстві. Це показник, який був ще на початку роботи «зернової ініціативи», коли обсяги експорту були незначні. 
  • Водночас кількість суден, які проходять інспекцію в Босфорі та отримують дозвіл рухатися під завантаження в українські порти, також не перевищує 3-х суден на добу.
  • В Мінінфраструктури наголошують, що в Босфорі російська сторона продовжує блокувати реалізацію ініціативи й штучно збільшувати чергу.
  • Станом на 30 січня 117 суден очікують на проведення інспекції в територіальних водах Туреччини (92 – на захід у порти під завантаження, а 25 – вже з агропродукцією). За минулий тиждень відбулось тільки 20 інспекцій при мінімально необхідних 84.
  • Гальмується також реєстрація суден для участі в ініціативі: з понад 80 заявлених суден щоденно росіяни без пояснення причин реєструють в середньому лише 2-3 судна. 
  • Це гальмує реалізацію «Зернової ініціативи». Спостерігається зниження обсягів експорту майже на 30% порівняно з попереднім місяцем, а отже світ недоотримує агропродукцію в потрібному обсязі, заявляють в міністерстві. Переважна більшість країн отримують її з величезними затримками в часі через простої суден у Босфорі.  
  • Наразі в портах Великої Одеси під обробкою 21 судно. На них завантажують майже 1 млн т української агропродукції. По «зерновому коридору» рухаються тільки три судна під завантаження.

Контекст

З 1 серпня з портів Великої Одеси вийшли 687 суден, які експортували 18,9 млн т українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. За умови стабільного функціонування «зернового коридору» цей показник мав би становити понад 28 млн т, зазначили в Мінінфраструктури.

Черга в Босфорі спостерігається починаючи з листопада 2022 року. Це відображається на обсягах експорту. У листопаді порти експортували на 47% менше агропродукції, ніж у жовтні, коли ці проблеми починались. Якщо в жовтні недоекспортовано майже 2 млн т агропродукції, то в листопаді та грудні – вже по 3 млн т на місяць.

Раніше в Мінінфраструктури заявляли, що через дії Росії з жовтня минулого року українські порти змушені працювати на половину своєї потужності, зменшився обсяг флоту на вхід до портів під завантаження, знизився обсяг експорту на 3 млн т щомісяця.

Упродовж січня кількість виходів суден із українських портів трималася на рівні 2,7, тобто в середньому це було по 2–3 кораблі на день. Це – один із найнижчих показників за всі місяці існування «зернової ініціативи», заявляли в Мінагрополітики.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні