Категорія
Новини
Дата

Ердоган повторив тезу Путіна про «українське зерно для багатих країн»

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган запропонував відновити постачання зерна з Росії і погодився з тезою президента країни-агресора Володимира Путіна про українське зерно для «заможних країн», пише Anadolu Ajansı.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Путіна турбує той факт, що постачання зерна відбувається в країни, які вводять ці санкції, сказав президент Туреччини. «Ми хочемо, щоб почалися поставки зерна з Росії, ми очікуємо цього», – сказав він.
  • Ердоган повторив слова Путіна про те, що українське зерно нібито йде до багатих країн, а не до бідних.
  • Він також заявив, що планує обговорити цю тему з Путіним у Самарканді.

Контекст 

7 вересня Путін заявив, що угода з країнами Заходу щодо вивезення зерна з України, в рамках якої Росія розблокувала чорноморські порти, виявилася обманом. Він вважає, що ситуація щодо вивезення російського зерна «хитро зроблена»: хоча прямо обмежень немає, вони є за фрахтом, який зараз виводиться з-під санкцій. Найбідніші ж країни просто не отримали зерно, оскільки воно пішло до Європи. «Нас і найбідніші країни обдурили, як у народі кажуть, просто кинули», – сказав президент РФ. За його словами, за Всесвітньою програмою продовольства ООН було завантажено всього два кораблі.

За даними Мінінфраструктури України, у рамках «зернової ініціативи» з моменту виходу першого судна з українським продовольством і до сьогодні уже експортовано 2,37 млн т агропродукції. В країни Азії відправлено 54 судна з 1,04 млн т, в Європу – 32 судна з 0,85 млн т, в Африку – 16 суден з 0,47 млн т агропродукції.

Голова МЗС України Дмитро Кулеба зазначив, що на практиці 2/3 українського зерна, яке уряд вже вислав через «зерновий коридор» до іноземних споживачів, орієнтовано на ринки Азії, Африки та Близького Сходу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні