Фінансовий сектор РФ зазнав сотень мільярдів доларів «прямих збитків» від санкцій, запроваджених країнами Заходу за її вторгнення в Україну. /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Росія тихо порахувала прямі втрати фінансового сектору від санкцій США та союзників – Bloomberg

Фінансовий сектор РФ зазнав сотень мільярдів доларів «прямих збитків» від санкцій, запроваджених країнами Заходу за її вторгнення в Україну. Фото Shutterstock

Фінансовий сектор РФ зазнав сотень мільярдів доларів «прямих збитків» від санкцій, запроваджених країнами Заходу за її вторгнення в Україну. Про це пише Bloomberg з посиланням на внутрішній документ Мінфіну Росії, який було презентовано на нараді російських високопосадовців минулого місяця.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

- Оцінка включає значні удари по фондовому ринку, банківському капіталу, а також $300 млрд валютних резервів, заморожених санкціями. 

Що втратила фінансова система Росії через санкції:

  • 40% ринкової капіталізації;
  • $300 млрд резервів Центробанку РФ;
  • 4,6 трлн руб у вигляді заморожених євробондів;
  • 10% капіталу банківської системи;
  • 563 млрд руб заморожених роздрібних активів, а також активів, що перебувають у депозитаріях.

- У презентації також зазначається вплив потрапляння під санкції 80% активів банківського сектора, відключення від платіжної системи Swift, і втрата доступу до ключового обладнання та програмного забезпечення. Інструменти, зокрема – деривативи, хеджування, єврооблігації та первинні публічні пропозиції, – «практично зникли».

Контекст

В іншому документі, який було підготовлено для закритої зустрічі високопосадовців РФ 30 серпня, моделюються три сценарія для російської економіки в наступні роки. Два з трьох сценаріїв показують, що наступного року спад прискориться, а економіка повернеться на рівень до 24 лютого лише наприкінці десятиліття або пізніше. 

За базовим сценарієм наступного року економіка впаде на 8,3% нижче рівня 2021 року, а за «стресовим» сценарієм щонайменше у 2024 році досягне найбільшого падіння у «мінус» 11,9%. За всіма сценаріями тиск санкцій посилюється, і до них може приєднатися більше країн. 

Зокрема, згідно зі звітом, повне припинення поставок газу в Європу, на головний експортний ринок Росії, може коштувати до 400 мільярдів рублів ($6,6 млрд) на рік у вигляді втрачених податкових надходжень. Повністю компенсувати втрату продажів новими експортними ринками не вдасться навіть у середньостроковій перспективі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні