Категорія
Новини
Дата

Вірменські, казахські та гонконгські банки почали блокувати оплату за електроніку від фірм із РФ через ризик санкцій

У російських постачальників виникли проблеми з вірменськими, казахськими та гонконгськими банками, через ризик санкцій вони почали блокувати оплату за сервери, мікросхеми, процесори, телеком-обладнання та іншу електроніку для юросіб із Росії, пише «Коммерсантъ».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Наразі постачальники намагаються завезти електроніку під іншими товарними кодами і шукають альтернативні способи оплати. На думку екпертів, посилення експортного контролю може призвести до дефіциту вказаної продукції в РФ вже протягом пів року.
  • Джерела видання на ринку електроніки розповіли, що останні два тижні все частіше стикаються з випадками, коли казахські, вірменські та гонконгські банки блокують оплату від російських юросіб за процесори, мікросхеми тощо. 
  • За словами джерела, в результаті російським компаніям доведеться ввозити компоненти, необхідні для виробництва компʼютерів, серверів, систем зберігання даних та іншої техніки, під «альтернативними» товарними кодами.
  • Інше джерело, близьке до уряду, зазначило, що блокування оплати відбувається і з постачання телекомунікаційного обладнання останнього покоління, а також систем зберігання даних та серверів. 
  • «Деякі колеги зіткнулися з проблемами оплати компонентів та іншої електроніки через гонконгські банки», – повідомив очільник Російсько-Азійської спілки промисловців і підприємців Віталій Манкевич. За його словами, партнери з Гонконгу кажуть, що «ситуація з платежами важка і повʼязана із санкційним тиском». 
  • Водночас не всі вірменські чи гонконгські банки блокують оплату, а самі постачальники починають використовувати «інші способи проведення платежів».
  • Казахські банки також посилили контроль над трансакціями щодо санкційної продукції, у тому числі електроніки. «Прямо у країни-виробника закуповувати компоненти, запчастини, компʼютери тощо неможливо, а через треті країни – все складніше та складніше, тому через пів року-рік ми можемо зіткнутися з дефіцитом санкційної продукції», – сказав гендиректор логістичної компанії «Оптімалог» Георгій Властопуло.

 Контекст

США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg

Раніше російські компанії завалили казахстанських партнерів новими проханнями допомогти їм обійти західні санкції й імпортувати вкрай необхідні товари, писало агентство Reuters із посиланням на джерела. За відомостями джерел, у росіян дуже довгий список покупок, який включає промислове обладнання, залізничні підшипники, передову електроніку, радіообладнання, турбіни, деталі літаків, сировину та навіть матеріали для банківських карток. Деякі російські фірми прагнули встановити довгострокові партнерські відносини для обходу санкцій.

Обсяг паралельного імпорту до Росії перевищив $20 млрд, але його подальше зростання під питанням через нестачу складської інфраструктури в транзитних країнах, включаючи Білорусь, Казахстан, Киргизстан, пише «Коммерсантъ». Попит на такі площі з боку російських логістів і ритейлерів зріс удвічі.

За даними американських та європейських офіційних осіб, технології на мільйони доларів продовжують надходити на територію Росії в обхід санкцій, пише The New York Times. Чиновники зафіксували сплеск продажів чипів та інших електронних компонентів до Росії через Вірменію, Казахстан та інші країни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні