Категорія
Новини
Дата

«Зерновий коридор». З 26 червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, що йдуть в Україну

«Зерновий коридор» практично не працює. З 26 червня росіяни не проводять інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаження. Про це йдеться в повідомленні Мінвідновлення.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З початку липня з чорноморських портів вийшло шість суден. Сукупно на них було завантажено тільки 215 000 т агропродукції.
  • Зараз у порту Одеси завершується завантаження 85 000 т зерна для Єгипту. Це останні два балкери, які очікували завантаження.
  • Також флоту під завантаження вже немає у порту Чорноморська. Останні судна з агропродукцією було відправлено минулого тижня до Китаю і Тунісу. 
  • Понад два місяці не працює порт Південний, бо росіяни «викреслюють» усі судна, які прямують до нього, зазначається у повідомленні.
  • З 26 червня росіяни відмовляються проводити інспекції суден, що прямують до українських портів під завантаження. 29 суден, які мали б доставити понад 1,4 млн т агропродукції для країн Азії та Африки, наразі заблоковано в територіальних водах Туреччини.
  • У період з 1 червня до 10 липня із запланованих 150 інспекцій суден (як вхідного, так і вихідного флоту) відбулося лише 70 через відмову росіян проводити перевірки, заявили в Мінвідновлення. Наступна інспекція запланована на 14 липня. Зараз у зоні інспектування залишився тільки вхідний флот.
  • З 1 серпня 2022 року експортовано понад 33 млн т продукції українських аграріїв до 45 країн світу.
  • «Останні кілька місяців «зерновий коридор» практично не працює. Наразі ми спільно з партнерами докладаємо максимум зусиль, щоб українське зерно надходило на ринки в необхідному для світу обсязі», – зазначив віцепремʼєр – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Контекст

Дія «зернової угоди» закінчується 17 липня. Раніше МЗС Росії заявило, що підстав для продовження «зернової угоди» немає

Однією з ключових вимог Росії щодо продовження роботи «зернового коридору» є повернення Россельхозбанку до банківської системи SWIFT. Інші вимоги включають доступ до портів, відновлення роботи аміакопроводу «Тольятті–Одеса», а також розблокування активів і рахунків російських компаній, які займаються експортом продуктів харчування та добрив.

ЄС розглядає пропозицію дозволити Россельхозбанку створити дочірню компанію, яка б обʼєдналася з глобальною фінансовою мережею, повідомила 3 липня FT з посиланням на джерела. За їхніми даними, це питання обговорювали лідери ЄС на саміті в Брюсселі минулого тижня як потенційний засіб переконати Москву продовжити угоду після закінчення терміну її дії 17 липня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні