Категорія
Новини
Дата

Росія відновила транспортування газу до Німеччини «Північним потоком»

Газопровід «Північний потік» відновив транспортування газу з Росії до Німеччини після планових профілактичних робіт, пише «Інтерфакс» із посиланням на дані операторів OPAL Gastransport та NEL Gastransport. «Газпром» відновив поставки газопроводом, який 11 липня зупинили на 10 днів на технічне обслуговування, повідомляє німецьке агентство DPA.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними OPAL Gastransport та NEL Gastransport, робота газопроводу відновилася о 7:00 за московським часом – відповідно до графіка проведення регламентних робіт.
  • «Північний потік» наразі здатний працювати на 40% потужності (близько 67 млн куб. м на добу). Російська сторона заявляє, що це повʼязано з тим, що одна з турбін магістралі через санкції Канади не повернулася з капітального ремонту на заводі в Монреалі. 
  • Крім того, повідомлялося, що на компресорній станції «Портова» завершився термін міжремонтного напрацювання до капітального ремонту та інших двигунів. Нині на обʼєкті працюють лише два двигуни. Незабаром ще один газоперекачувальний агрегат мають зупинити через напрацювання міжремонтного пробігу.
  • «Оператор ГТС України» прийняв від «Газпрому» заявку на транзит газу на четвер обсягом 42,4 млн куб. м, свідчать дані компанії. Показник у середу був 41,8 млн куб. м. Потужності заявлено лише по одній із двох точок входу до ГТС України – газовимірювальній станції «Суджа». Коридором через ГВС «Сохрановка» заявку не прийнято.

Контекст

Росія зупинила «Північний потік» на техобслуговування 11 липня – через кілька тижнів після того, як у середині червня обсяг прокачування газу газопроводом скоротили до 40% від звичайного рівня.

Влада ЄС побоювалася, що Росія може загалом відмовитися відновити постачання газу після завершення техобслуговування. 19 липня єврокомісар із бюджету Йоганнес Ган заявив, що Єврокомісія не очікує, що Росія відновить роботу газопроводу. «Ми працюємо, виходячи з того, що його не буде відновлено», – заявив він.

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

У червні ЄС уперше отримав більше природного газу морськими шляхами зі США, ніж через трубопроводи з РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні