Категорія
Новини
Дата

Росія вночі завдала масованого удару по Україні, пошкоджено енергооб’єкти в чотирьох областях

1 хв читання

У ніч на 20 червня Росія завдала масованого удару дронами та ракетами по об’єктах енергетичної інфраструктури України, повідомляє пресслужба «Укренерго». У результаті пошкоджено обладнання на об’єктах у Київській, Вінницькій, Дніпропетровській та Донецькій областях. Знеструмлювалися споживачі.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Ключові факти

  • Після нічної атаки НЕК «Укренерго» збільшила обсяг обмежень електроенергії з 11:00.
  • Пресслужба ДТЕК повідомила, що Росія атакувала теплоелектростанцію ДТЕК.
  • Внаслідок атаки було поранено трьох працівників, серйозно пошкоджено обладнання станції. Енергетики працюють над ліквідацією наслідків атаки.
  • Також під час ранкової атаки було пошкоджено високовольтні електромережі Броварського району Київщини. ДТЕК розраховує повернути світло в області до кінця дня.
  • Загалом вночі російські окупанти завдали удару по Україні, застосувавши ракети повітряного та наземного базування, а також ударні БпЛА типу Shahed, інформує командування Повітряних сил ЗСУ.
  • Усього ворог застосував девʼять ракет різних типів та 27 ударних БпЛА, атакувавши об’єкти критичної інфраструктури. Основний напрямок удару – схід України, зокрема Дніпропетровщина.
  • У результаті протиповітряного бою збито 32 повітряні цілі: чотири крилаті ракети Х-101/Х-555; одну керовану авіаційну ракету Х-59; 27 ударних БпЛА типу Shahed-131/136.
  • Протиповітряна оборона працювала у Дніпропетровській, Запорізькій, Донецькій, Миколаївській, Херсонській, Харківській, Київській, Черкаській, Полтавській та Вінницькій областях.

Контекст

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

В останні місяці Росія цілеспрямовано завдає ударів по обʼєктах генерації. Українська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії, заявляв раніше міністр енергетики Герман Галущенко. 

10 травня Кабмін виділив 7,2 млрд грн на відбудову української енергосистеми.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд