Категорія
Новини
Дата

«ДТЕК Енерго» інвестує 3,9 млрд грн у ремонти та відновлення ТЕС у 2024 році

2 хв читання

Компанія «ДТЕК Енерго» цьогоріч інвестує 3,9 млрд грн у ремонти та відновлення ТЕС, які постраждали від масованих російських атак. Про це 12 червня повідомив гендиректор компанії Ільдар Салєєв.

У 2023 році підприємства «ДТЕК Енерго» відпустили 15,2 млрд кВт-год e/е, що еквівалентно середньому споживанню понад 5 млн родин протягом року.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • Через російські обстріли енергосистема втратила 9,2 ГВт генерувальних потужностей, понад 80% ТЕС ДТЕК пошкоджено або зруйновано.
  • Салєєв зазначив, що наразі компанія сконцентрована на пошуку та залученні всіх можливих ресурсів і планує мобілізувати передусім внутрішній ресурс. 
  • «Цьогоріч інвестуємо у ремонтну кампанію та відновлення на теплоелектростанціях ДТЕК близько 3,9 млрд грн власних коштів. Це відповідає минулорічним вкладенням», – зазначив він.
  • Впоратися з такою масштабною руйнацією самотужки жодна компанія не в змозі, тому Міненерго консолідує потребу в обладнанні по всіх компаніях, щоб знайти його на законсервованих станціях за кордоном, розповів Салєєв.

Контекст

Усі ТЕС «ДТЕК Енерго» проходили повну зупинку через масовані російські атаки. Від початку повномасштабного вторгнення ворог обстріляв ТЕС компанії понад 180 разів. Унаслідок цих атак був поранений 51 енергетик, троє загинули.

«ДТЕК Енерго» забезпечує замкнутий цикл виробництва електроенергії з вугілля. Встановлена потужність у тепловій генерації станом на січень 2022 року становила 13,3 ГВт. У вуглевидобутку створено повний виробничий цикл: видобуток і збагачення вугілля, машинобудування та сервісне обслуговування шахтного обладнання.

Генеруючі підприємства «ДТЕК Енерго» протягом 2023-го відпустили майже 15,2 млрд кВт-год e/е, що еквівалентно середньому споживанню близько 5,1 млн родин протягом року.

Під час повномасштабного вторгнення РФ окупувала понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі Запорізьку АЕС

Повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська й Трипільська ТЕС

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. 

Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії. Російські війська фактично знищили всі нафтопереробні заводи на території України й значну частку інфраструктури зі зберігання нафти та нафтопродуктів.

Через повномасштабне вторгнення РФ енергетичний сектор України зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,2 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом «Відбудувати краще, ніж було», становлять $50,5 млрд. Таку оцінку дає аналітична команда Київської школи економіки (KSE) станом на травень 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд