Категорія
Новини
Дата

Росія за місяць збільшила кількість військових біля кордону України на 20 000. Міністр оборони Резніков відзначив інтенсивність гібридних заходів

На кордоні з Україною Росія розмістила близько 112 000 військових, повідомив міністр оборони Олексій Резніков. За його словами, з морською та авіаційною компонентою – це близько 130 000 осіб, що на 20 000 більше, ніж було у грудні.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На початку грудня спостерігалися 41 батальйонно-тактична група та інші підрозділи російської армії, які нараховували 94 000 осіб, з авіаційною та морською компонентою це було близько 110 000.
  • Росія також стягнула на 300 танків більше, ніж навесні. Але українські військові мають сучасні протитанкові засоби: «Стугна», «Корсар», «Джавелін», NLAW, і їхня кількість «на порядок більша, ніж кількість потенційних мішеней», зазначив Резніков.
  • Шість десантних кораблів із Північного та Балтійського флотів РФ увійшли до Середземного моря – і можуть увійти в Чорне море, нагадав міністр оборони.
  • Кардинально відрізняється інтенсивність гібридних заходів, у першу чергу інформаційних, а також вплив цих заходів на макроекономічну ситуацію. За словами Резнікова, такі повідомлення – це засіб тиску, водночас «не тільки і не стільки на Україну».
  • Військові прораховують усі можливі сценарії, тому будь-які прогнози щодо термінів ескалації – це лише варіанти розвитку подій, сказав міністр.
  • Кількість військової допомоги Резніков не озвучив, але вона, за його словами, «більш оптимістична, ніж те, що лунало у ЗМІ».

Цитата

«Станом на зараз не спостерігається жодних явищ чи дій військового характеру, які би помітно відрізнялися від того, що відбувалося навесні минулого року перед Великоднем. Єдина відмінність у військовому плані, за якою ми уважно стежимо, це ситуація у Білорусі», – цитує Резнікова «Українська правда».

Контекст

Росія не хоче збройних конфліктів, заявив глава МЗС Росії Сергій Лавров у пʼятницю в інтервʼю російським радіостанціям. Він також повідомив, що переговори зі США та НАТО щодо «гарантій безпеки» ще не завершені. 27 січня заступник директора департаменту інформації та друку МЗС РФ Олексій Зайцев заявив, що Росія «ні на кого нападати не збирається» і «вважає неприйнятною навіть думку про війну» з Україною.

США скликали засідання Ради безпеки ООН на понеділок, 31 січня. На порядку денному – загроза вторгнення Росії в Україну.

Напередодні відбулася телефонна розмова між президентами США та України. За даними джерел CNN, Джо Байден та Володимир Зеленський посперечалися про те, наскільки серйозна загроза російського вторгнення. Байден нібито попередив Зеленського про майже «неминуче вторгнення» у лютому, тільки-но ґрунт достатньо промерзне. Водночас Зеленський наполягав, що загроза від Росії «небезпечна, але неоднозначна», і немає впевненості, що напад буде. Речниця Ради нацбезпеки Емілі Хорн заперечила такий опис дзвінка. «Анонімні джерела злили неправдиву інформацію», – сказала вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні