Категорія
Новини
Дата

Росія запустила фейк про українську «брудну бомбу». В МЗС України назвали це божевільною пропагандою

1 хв читання

Георгій Тихий, речник МЗС України /Heorhii Tykhyi/Facebook

Георгій Тихий, речник МЗС України Фото Heorhii Tykhyi/Facebook

Україна не має та не планує отримувати жодних «брудних бомб». Так речник Міністерства закордонних справ Георгій Тихий відреагував в Twitter на нову хвилю російських заяв про нібито плани України підірвати «брудну бомбу».

Росія неодноразово вдавалась до фейків про «брудну бомбу» та ядерних в момент час успіхів України на полі бою. Та тепер вдалась до цієї тактики під час наступу України в Курській області.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Цитати

  • Пізно ввечері 16 серпня російські пропагандисти почали розповсюджувати фейки про те, що Україна нібито готує вибух «брудної бомби» та вже завезла боєголовки до Жовтих Вод. Також вони стверджують про нібито плани України атакувати Курську та Запорізьку АЕС.
  • «Ми спостерігаємо черговий сплеск божевільної російської пропаганди про нібито плани України застосувати «брудні бомби» або атакувати атомні електростанції. Офіційно спростовуємо ці неправдиві заяви», – відреагував Тихий.
  • Україна не має ані наміру, ані можливості здійснювати будь-які подібні дії, додав речник МЗС. «Росія має припинити поширювати небезпечну брехню», – написав він.
  • Україна завжди була і залишається відданим членом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, вона не має та не планує отримувати жодних «брудних бомб», додав Тихий.
  • «Коли Росія вперше поширила цю нісенітницю у 2022 році, ми запросили місію МАГАТЕ, яка повністю спростувала цю брехню. З того часу нічого не змінилося», – підсумував речник МЗС.

Контекст

Востаннє Росія активно поширювала фейк про «брудну бомбу» та ядерні погрози восени 2022-го. Російські пропагандисти та офіційні особи почали це робити одразу ж після тодішніх успіхів України: контрнаступу на Харківщині та звільнення Херсона.

6 серпня 2024-го Україна почала наступ у Курські області. Силам оборони України вдалось просунутись на території РФ на 35 км, взяти під контроль 1150 кв. км та 82 населених, повідомляв 15 серпня головком Збройних Сил Олександр Сирський.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд