Категорія
Новини
Дата

Росія зупиняє на ремонт один з головних каналів постачання газу до Європи та чекає на відремонтовану турбіну з Канади

Газопровід «Північний потік» у понеділок вранці зупинився на планове обслуговування, пише «Інтерфакс». За графіком воно має тривати до ранку 21 липня. У суботу уряд Канади дозволив відправити відремонтовану турбіну до РФ.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Технічне обслуговування з повною зупинкою роботи проводиться на обʼєктах газової галузі зазвичай щорічно, заявляла раніше компанія оператор газопроводу Nord Stream AG. 
  • Профілактичні зупинки синхронізуються по всьому ланцюжку видобутку та логістики газу – від родовища до кінцевого споживача. Цей графік узгоджується з газотранспортними операторами багатьох країн – виробників, споживачів, транзитерів. 
  • Терміни цього ремонту були опубліковані у вересні минулого року і з того часу не змінювалися, зазначає агентство.
  • На прохання Берліна Оттава видала дозвіл на повернення турбіни до РФ, повідомив міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон у суботу. Siemens заявила, що націлена якнайшвидше доставити двигун до РФ. 

Контекст

Раніше Financial Times написала, що уряд Німеччини побоюється, що РФ може скористатися щорічним технічним обслуговуванням свого основного експортного газопроводу, щоб повністю перекрити постачання газу до країни, що підвищить ризик енергетичної кризи взимку у найбільшій економіці Європи.

До сьогодні «Північний потік» працював на 40% потужності. Це повʼязано з тим, що одна з турбін магістралі через санкції Канади не повернулася з капітального ремонту на заводі в канадському Монреалі.

Повернути якнайшвидше турбіну просив Оттаву уряд Німеччини. Україна виступила категорично проти такого кроку, посилаючись на порушення санкцій. 22 червня Київ повідомив уряд Канади про те, що у РФ є технічна можливість невідкладно та безоплатно відновити постачання, бо вона має законтрактовані та оплачені транзитні потужності через українську територію, а вимоги про часткове зняття санкцій потрібні Москві для створення такого прецеденту.

Раніше у разі ремонту газопроводу «Північний потік» «Газпром» збільшував заявку на транзит газу територією України. Наразі РФ не бронювала додаткових потужностей. В «Нафтогазі» заявляли, у липні планують подати позов до Стокгольмського арбітражного суду на «Газпром» через скорочення транзиту нижче за законтрактовані обсяги.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні