Категорія
Новини
Дата

«Нафтогаз» може подати позов до Стокгольмського суду на «Газпром». Монополіст недоплачує за транзитні обсяги, які забронював

НАК «Нафтогаз України» у липні планує подати позов до Стокгольмського арбітражного суду на «Газпром» через скорочення транзиту природного газу територією України нижче за законтрактовані обсяги. Про це заявив голова правління компанії Юрій Вітренко на пресконференції, пише «Укрінформ».

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Згідно з умовами нашого контракту з «Газпромом», передбачено, що є 45 днів на спроби врегулювати розбіжності перед походом до арбітражу. У наступному місяці цей термін спливає, і якщо нічого не станеться і «Газпром» не змінить своєї позиції, це означає, що наступного місяця ми матимемо право звертатися до міжнародного арбітражу», – сказав голова правління «Нафтогазу».
  • Вітренко заявив, що «Нафтогаз» використовуватиме всі права, оскільки «Газпром» нині недоплачує за ті транзитні обсяги, які він забронював і які є доступними для нього.

Контекст

10 травня «Оператор ГТС» заявив, що через втручання окупантів у роботу своїх об’єктів у зоні бойових дій припинить приймання газу з Росії у фізичній точці з’єднання «Сохранівка», яка забезпечує близько третини транзиту російського газу в ЄС. При цьому «Оператор ГТС» вказував на можливість тимчасово перенести транзит газу з цієї точки на точку входу «Суджа».

Представник «Газпрому» Сергій Купріянов повідомив журналістам, що компанія здійснює подачу російського газу для транзиту через територію України в обсязі, підтвердженому українською стороною, через «Суджу», – 50,6 млн куб. м на 12 травня. Водночас заявку на точку входу «Сохранівка» було відхилено.

Водночас у «Газпромі» заявили, що не вважають втрату «Оператором ГТС України» контролю над своїми об’єктами у зоні бойових дій підставою для оголошення форс-мажору і не будуть перенаправляти обсяги газу на інший маршрут, запропонований українською стороною.

Пізніше «Оператор ГТС» повідомив, що «Газпром» взагалі припинив подачу газу через захоплену окупаційними військами ГВС «Сохранівка».

Як повідомляв у 2018 році Вітренко, якщо «Газпром» відмовиться від транзиту газу через територію України після 2019 року Стокгольмський арбітраж може стягнути з компанії близько $12 млрд. За його словами, ця сума – компенсація за знецінення української ГТС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні