Категорія
Новини
Дата

Росія звільнила репортера WSJ Гершковича і колишнього морського піхотинця США Вілана в рамках обміну увʼязненими. Хто ще у списках (доповнено)

1 хв читання

Еван Гершкович /Getty Images

Еван Гершкович Фото Getty Images

Росія вирішила звільнити репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича і колишнього морського піхотинця США Пола Вілана в рамках обміну увʼязненими зі США. Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела. Також РФ звільнить опозиціонера Володимира Кара-Мурзу. Видання The Insider опублікувало ймовірні списки на обмін.

Обмін увʼязненими РФ і Заходу, який відбувається 1 серпня, може стати найбільшим з часів холодної війни.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі

  • Обидва американці прямують у пункти призначення за межі Росії. За даними джерел, в рамках угоди США та їхні союзники передадуть Росії увʼязнених, які перебувають у західних вʼязницях.
  • Гершкович і Вілан були засуджені до 16 років колонії. Першого звинуватили в зборі інформації про діяльність «Уралвагонзаводу», а другого – у спробі нібито отримати відомості про курсантів ФСБ.
  • За даними Bloomberg, РФ також звільнить опозиціонера і журналіста Володимира Кара-Мурзу, засудженого за «держзраду», співпрацю з «небажаною організацією» і поширення «фейків» про армію. Докладної інформації про умови угоди агентство не наводить. Обмін увʼязненими за участю США, Німеччини, Росії та інших держав відбувається «просто зараз», повідомляє CNN.
  • Опозиційне російське видання The Insider опублікувало ймовірні списки на обмін.

Контекст

Вранці 1 серпня у Калінінграді приземлився літак Ан-148 льотного загону «Россия», який раніше використовували для обміну увʼязненими із Заходом, пишуть росЗМІ та телеграм-канали. Після двогодинної стоянки лайнер із номером РА-61727 попрямував у бік Мурманська. В обмін на своїх розвідників і агентів РФ може видати Заходу від 20 до 30 російських політичних вʼязнів і журналістів, повідомило напередодні знайоме із ситуацією джерело The Moscow Times

Ймовірні фігуранти обміну – люди, повʼязані з Фондом боротьби з корупцією (ФБК) Олексія Навального, громадяни США і група росіян, засуджених за військові фейки. Серед них – опозиціонери Володимир Кара-Мурза та Ілля Яшин, а також засуджений за шпигунство журналіст WSJ Еван Гершкович.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд