Категорія
Новини
Дата

Журналіста WSJ Евана Гершковича засудили в РФ до 16 років колонії суворого режиму

1 хв читання

Свердловський обласний суд (РФ) визнав винним і призначив 16 років колонії суворого режиму кореспонденту американської газети The Wall Street Journal (WSJ) Евану Гершковичу у справі про шпигунство, повідомило E1.ru з посиланням на свого кореспондента.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Прокурори просили для Гершковича 18 років колонії. Його звинувачують за ст. 276 КК РФ (шпигунство). 
  • Суд почав розглядати по суті справу Гершковича 26 червня. Для завершення судового слідства знадобилося два засідання, які проходили в закритому режимі. 
  • За версією слідства, Гершкович «за завданням ЦРУ збирав секретну інформацію про діяльність оборонного підприємства АТ «НВК «Уралвагонзавод» «з випуску та ремонту військової техніки». 
  • У прокуратурі заявляли, що журналіст «дотримувався ретельних заходів конспірації». Гершкович провину у справі не визнає.
Журналіста WSJ Евана Гершковича засудили в РФ до 16 років колонії суворого режиму /Фото 1

Еван Гершкович у залі суду. Фото: E1.ru

Контекст

Евана Гершковича заарештували у Єкатеринбурзі і з кінця березня 2023 року він перебуває у СІЗО «Лефортово». Він став першим із 1986 року американським журналістом, якого затримали в РФ за обвинуваченням у шпигунстві. 

Американська влада назвала його арешт незаконним. Президент США Джо Байден заявляв, що серйозно налаштований на обмін Гершковича. Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков говорив, що питання можуть розглянути тільки після винесення вироку.

Після загибелі Олексія Навального в колонії в лютому 2024 року WSJ повідомляла, що політика і Гершковича могли обміняти на Вадима Красікова, який відбуває покарання в Берліні і якого засудили за вбивство колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі.

На початку лютого президент РФ Володимир Путін в інтервʼю Такеру Карлсону заявляв, що російська влада може звільнити Гершковича, якщо з боку «західних партнерів» буде «зустрічний рух».

17 липня глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що питання обміну Гершковича обговорюють на рівні спецслужб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд