Категорія
Новини
Дата

Росія вдарила по ТЦ «Епіцентр» у Харкові. Є загиблі та зниклі безвісти (оновлено)

2 хв читання

Росія вдень, 25 травня, завдала удару двома керованими авіабомбами (КАБ) по торговому центру «Епіцентр» в Харкові, повідомила міська влада. Виникла масштабна пожежа. На 18:00 відомо про двох загиблих, чотирьох зниклих безвісти та 24 поранених, повідомив мер Харкова Ігор Терехов.

Ключові факти

  • 25 травня стався приліт у спальному районі Харкова, у щільній цивільній забудові. За словами Терехова, два російських КАБа влучили в будівельний гіпермаркет. Йдеться про ТЦ «Епіцентр».
  • «Вже відомо про велику кількість людей, зниклих безвісти. Судячи зі всього, удар наносився саме по торговельному центру, де знаходилося багато людей – це чистий тероризм», – наголосив Терехов.
  • Ще один удар прийшовся по Центральному парку Харкова, повідомив мер. Інформація щодо постраждалих та руйнувань уточнюється.
  • На 17:53 відомо про двох загиблих працівників гіпермаркету, повідомила PR-директорка компанії «Епіцентр К» Юлія Чудновець у Facebook. «З 11 немає звʼязку, – пише Чудновець. – Скільки відвідувачів – ще невідомо». Між тривогою та влучанням було декілька хвилин, повідомила вона. ТЦ повністю зруйновано. Його загальна площа становила 13 300 кв. м. Знищений ТЦ у Харкові було відкрито у 2014 році.
  • «Останнє зведення щодо постраждалих від удару по будівельному гіпермаркету: двоє загиблих, четверо зниклих безвісти, 24 поранених», – написав Терехов в телеграм-каналі о 18:12.
  • Наразі відсутній звʼязок щонайменше з 15 людьми, які могли перебувати в гіпермаркеті, повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко.
  • ДСНС повідомила, що о 17:45 пожежу вдалося локалізувати.
  • Як повідомили в адміністрації ТЦ, після оголошення повітряної тривоги персонал зробив все можливе задля якнайшвидшої евакуації відвідувачів та співробітників. Проте два удари по центральній частині будівлі відбулися за лічені хвилини після отримання сигналу про небезпеку. «На цей момент (близько 19:00) відомо про двох загиблих працівників торгового центру. Ще 11 працівників ТЦ не виходять на зв’язок. Дані про кількість постраждалих відвідувачів уточнюються, повідомила пресслужба «Епіцентру».
  • Якби Україна мала достатньо засобів ППО та сучасної бойової авіації, такі російські удари стали б просто неможливими, йдеться в офіційному телеграм-каналі президента Володимира Зеленського. «Щодня ми закликаємо світ: дайте нам ППО, врятуйте людей. Кожне неприйняте рішення про підтримку – це втрата наших людей», – заявив Зеленський.
Росія вдарила по ТЦ «Епіцентр» у Харкові. Є загиблі та зниклі безвісти (оновлено) /Фото 1

Наслідки влучання КАБів в "Епіцентр" в Харкові. Фото з телеграм-каналу голови Харківської ОВА Олега Синєгубова

Росія вдарила по ТЦ «Епіцентр» у Харкові. Є загиблі та зниклі безвісти (оновлено) /Фото 2

Наслідки влучання КАБів в "Епіцентр" в Харкові. Фото з телеграм-каналу голови Харківської ОВА Олега Синєгубова

Офіційний телеграм-канал голови Харківської ОДА Олега Синєгубова

Наслідки влучання КАБів в "Епіцентр" в Харкові. Фото з телеграм-каналу голови Харківської ОВА Олега Синєгубова Фото Офіційний телеграм-канал голови Харківської ОДА Олега Синєгубова

Попередній слайд
Наступний слайд
Суспільне Новини

Фото: Суспільне Фото Суспільне Новини

Росія вдарила по ТЦ «Епіцентр» у Харкові. Є загиблі та зниклі безвісти (оновлено) /Фото 3

Фото: Суспільне

Росія вдарила по ТЦ «Епіцентр» у Харкові. Є загиблі та зниклі безвісти (оновлено) /Фото 4

Фото: Суспільне

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

З початку повномасштабної агресії проти України об’єкти мережі «Епіцентр» неодноразово були атаковані загарбниками.

Раніше ворог зруйнував шість торгових центрів компанії в Маріуполі, Чернігові, Бучі, Харкові, Нікополі та Херсоні. Ще частина об’єктів мережі «Епіцентр» припинила роботу через активні бойові дії, постійні обстріли та захоплення українських територій окупаційними військами.

Сума прямих збитків, нанесених інфраструктурі України, станом на січень 2024 року сягнула майже $155 млрд, повідомив KSE Institute. Ця оцінка враховує також збитки, завдані Україні через підрив країною-агресором Каховської ГЕС 6 червня 2023 року.

На першому місці за сумою збитків залишається житловий фонд – $58,9 млрд.

Від початку повномасштабної війни сфера торгівлі зазнала руйнувань на $2,6 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні