Категорія
Новини
Дата

Росіяни вкрали та знищили обладнання з ЧАЕС на $135 млн – The Washington Post

Російські війська вкрали та знищили обладнання з Чорнобильської АЕС на $135 млн. Деяке обладнання, яке відстежили завдяки GPS-трекерам, перебуває в Білорусі. Про це пише The Washington Post.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Список того, що російські окупаційні сили вкрали, підірвали чи прострелили у чорнобильських лабораторіях і навколо них, все ще складається.
  • Відомо, що окупанти вкрали або знищили 698 компʼютерів, 344 машини, 1500 дозиметрів радіації, майже всі засоби пожежогасіння та програмне забезпечення.
  • Представник ЧАЕС повідомив журналістам, що за час окупації дев’ять їхніх колег вбито, п’ятьох викрадено.
  • За кілька днів до вторгнення евакуйовано всіх співробітників, крім кількох сотень. Ті, хто залишився, працювали сотнями годин під наглядом росіян, часто не відпочиваючи по кілька днів, намагаючись забезпечити безпеку станції та роботу систем.
  • Частина викраденого обладнання, оснащеного GPS-трекерами, все ще передає дані про місцезнаходження. «Ми бачимо, що його частина знаходиться на території Білорусі, вздовж кордону. А частина переміщується територією Білорусі: Гомель, Мінськ, інші місця», – сказав Євген Крамаренко, голова Державного агентства України з управління зоною відчуження.

Контекст

24 лютого російські окупанти захопили Чорнобильську зону відчуження та ЧАЕС, зайшовши туди з території Білорусі. Працівників станції росіяни взяли в заручники. Наприкінці березня російські війська залишили Чорнобильську АЕС, забравши із собою українських військовополонених.

Росіяни по собі залишили погром, розповідали Forbes співробітники станції: пограбували приміщення, виламали двері, винесли техніку та цінні речі.

Також зазнали збитків у Чорнобилі лабораторії Інституту проблем безпеки атомних електростанцій НАН України. За попередньою оцінкою, втрати для лабораторій становлять €5,65 млн, розповідав директор інституту Анатолій Носовський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні