Категорія
Новини
Дата

Російська агресія завдала українському бізнесу збитків на $13 млрд – KSE Institute

Щонайменше 109 великих і середніх підприємств зазнали прямих збитків від початку великої війни. Загальна сума збитків оцінюється в $13 млрд, заявляють експерти проєкту «Росія заплатить» KSE Institute. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Загальна сума прямих збитків підприємств, включно з державними, та приватних осіб-підприємців оцінюється в $13 млрд. З них $9 млрд – частка збитків великих і середніх підприємств. Загальні непрямі втрати сягають $33,1 млрд. А необхідна сума для відновлення підприємств – $24,9 млрд.
  • Переважна кількість зруйнованих і пошкоджених підприємств сконцентрована в шести областях – Київській та Донецькій (по 17% від загальної кількості), Запорізькій (14%), Харківській (13%, Луганській (10%) та Миколаївській (8%). 
  • «Зазвичай область реєстрації підприємства співпадає з областю, в якій у підприємство отримало прямі збитки, але є й винятки», – пояснив Дмитро Горюнов, керівник напряму економічних втрат проєкту «Росія заплатить», старший економіст Центру економічної стратегії.
  • До найбільших підприємств за розмірами активів, що зазнали прямих збитків від збройної агресії РФ у 2022 році, увійшли ММК ім. Ілліча, «Азовсталь», «Нібулон», «Мотор Січ». За оцінками експертів, 19 приватних і державних підприємств (17%) з-поміж великих та середніх зруйновано повністю, ще 90 (83%) пошкоджені частково.
  • Останніми з-поміж зафіксованих пошкоджених великих підприємств зазнали руйнувань АТ «Мотор Січ» внаслідок ракетного удару у жовтні 2022 року, а також «Укрхімтрансаміак», ПрАТ «Глини Донбасу», «Конті» та «Нібулон».
Російська агресія завдала українському бізнесу збитків на $13 млрд – KSE Institute /Фото 1

Контекст

За даними KSE Institute, станом на грудень 2022 року загальна сума прямих задокументованих збитків від пошкодження або руйнування інфраструктури оцінюється у $137,8 млрд. 

Порівняно з останніми обрахунками станом на листопад 2022 року загальна сума збитків зросла на майже $2 млрд. 

З початку великої війни в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 64 великі та середні підприємства, 84 300 одиниць сільгосптехніки, майже 3000 магазинів, 593 аптеки. 

Вартість реконструкції та відновлення в Україні у вересні минулого року оцінювалася Україною, Брюсселем і Світовим банком майже у $350 млрд. Необхідна сума з того часу тільки збільшилася, оскільки щотижневі ракетні та безпілотні атаки Росії завдавали шкоди критично важливій цивільній інфраструктурі, такій як електростанції й житлові будинки.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні