У ЄС знайшли правові підстави для використання арештованих активів Центробанку РФ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У ЄС знайшли правові підстави для використання арештованих активів Центробанку РФ

Getty Images

Держави-члени Європейського Союзу мають законні повноваження тимчасово використати активи російського центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України, пише Bloomberg із посиланням на джерела.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел, юридична служба Ради блоку заявила дипломатам, що такий план юридично можна здійснити, якщо активи не будуть експропрійовані та за умови дотримання певних умов. Вони включають дату закінчення, фокус на ліквідних активах і ясність того, що основна сума та відсотки будуть повернуті до Росії в якийсь момент.
  • ЄС вивчає варіанти використання заморожених російських активів після вторгнення Москви до України, але ця пропозиція викликає суперечки, а обговорення перебувають на дуже попередній стадії. Офіційні особи ЄС та деякі держави-члени стурбовані юридичними підставами для такого кроку та прецедентом, який може бути створений, особливо щодо використання заморожених активів російського центрального банку.
  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн заявила, що хоче змусити Росію заплатити за руйнування внаслідок її вторгнення «замороженими коштами олігархів та активами її центрального банку». Офіційні особи «Великої сімки» та ЄС заявили, що, схоже, немає чітких правових підстав для простого захоплення активів російських банків і перенаправлення їх до України.
  • Натомість як перший крок ЄС розглядає можливість обʼєднання активів на рівні ЄС або на міжнародному рівні, щоб отримати дохід, який можна було б використати для фінансування відновлення України.
  • За деякими оцінками, активи російського центробанку, заморожені за кордоном, становлять $300 млрд. За оцінками офіційних осіб ЄС, близько €33,8 млрд з них перебувають на депозитах у ЄС, хоча ця цифра все ще перебуває на стадії оцінки.
  • Управління російськими активами повʼязане з деякими ризиками. Під час обговорення з послами ЄС у середу юристи ЄС пояснили, що якщо буде збиток, доки блок керуватиме російськими активами, компенсація має бути надана з бюджету ЄС або державами-членами. Деякі держави-члени наполягатимуть на тому, щоб союзники конфіскували активи у поєднанні з окремою ініціативою щодо притягнення Москви до відповідальності за військові злочини через спеціальний трибунал.

Контекст

ЄС та його союзники заморозили валютні резерви на сотні мільярдів доларів, розміщені на закордонних рахунках російського центрального банку на початку війни. Згодом Москва заявила, що санкції заблокували близько $300 млрд із її валютних резервів.

Офіційні особи з усього ЄС та його інституцій, зокрема Жозеп Боррель, його високопоставлений дипломат, згодом висунули ідею конфіскувати ці активи для використання у відновленні зруйнованої інфраструктури України. За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Європейської комісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 – відповідно.

Вартість реконструкції та відновлення в Україні у вересні минулого року оцінювалася Україною, Брюсселем і Світовим банком майже у $350 млрд. Необхідна сума з того часу тільки збільшилася, оскільки щотижневі ракетні та безпілотні атаки Росії завдавали шкоди критично важливій цивільній інфраструктурі, такій як електростанції й житлові будинки.

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд.

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав продовжити переговори про використання конфіскованих активів російського центрального банку на суму $300 млрд для відновлення України, оскільки масштаби руйнувань зростають. Раніше Європейська комісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні