Категорія
Новини
Дата

Російська «Транснефть» відновила прокачку нафти через Україну

Потік нафти трубопроводом «Дружба» транзитом через Україну відновився після майже тижневої зупинки через ускладнення, пов’язані з санкціями проти російської «Транснєфті», повідомляють росЗМІ та міністр економіки Словаччини Річард Сулік.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 10 серпня угорська MOL повідомила, що плату за транзит за користування українською ділянкою трубопроводу здійснено і постачання може відновитися протягом кількох днів.
  • Міністр економіки Словаччини Річард Сулік повідомив у Facebook, що потік нафти відновився, але не надав додаткових подробиць, пише «Радіо Свобода».
  • Проте до вечора 10 серпня нафта не надійшла до Чехії, повідомив оператор нафтопроводу країни Mero, і Угорщина також ще не отримала сировину.
  • Міністр промисловості Чехії Йозеф Сікела заявив у твітері, що збій постачання трубопроводом «Дружба» жодним чином не обмежує продуктивність чеських нафтопереробних заводів.
  • За його словами, нафтопереробні заводи працюють у повному режимі, а державна компанія MERO CR має запаси нафти на кілька днів.
  • Уряд Чехії працює з Польщею, щоб відновити постачання нафти через трубопровід на чеські нафтопереробні заводи, що перебувають у польській власності, наголосив Сікела.

Контекст

Транзит російської нафти нафтопроводом «Дружба» через територію України зупинився 4 серпня, повідомила «Транснєфть». Російська компанія називає причиною санкції, що унеможливили розрахунки з «Укртранснафтою» за послуги.

Газпромбанк, що обслуговує «Транснєфть», повідомив, що платіж був повернутий через набуття чинності Регламентом ЄС 2022/1269. Європейські банки вже не вповноважені самостійно ухвалювати рішення про можливість проведення тієї чи іншої операції. 

10 серпня угорська MOL та словацька Slovnaft заявили, що оплатили транзит російської нафти через Україну.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні