Категорія
Новини
Дата

«Лукойл» може зупинити свої НПЗ у Росії через санкції. У компанії проблеми з відвантаженням пального

Одна з найбільших нафтових компаній РФ «Лукойл» може зупинити нафтопереробні заводи через надлишок нафтопродуктів. Про це повідомив глава та співвласник компанії Вагіт Алекперов у листі віце-премʼєру РФ Олександру Новаку, пише Комерсант.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НПЗ «Лукойла» можуть зіткнутися не лише зі зниженням виробництва, а й із зупинкою. Компанії не вистачає потужностей для зберігання мазуту, зазначає видання. 
  • Щоб уникнути цього, компанія хоче перенаправити надлишок мазуту на ТЕЦ та пропонує тимчасово скасувати високі штрафи за негативний вплив на екологію. 
  • Такі самі послаблення потрібні й для спалювання нафтового газу, який, на думку компанії, може збільшитися через тимчасову неможливість продавати за кордон скраплені вуглеводневі гази.

Контекст

Компанія володіє чотирма НПЗ у РФ та є другим після «Роснафти» найбільшим нафтопереробником у РФ. У 2021 році вона переробила близько 43 млн т нафти.

Труднощі з логістикою та оплатою поставок ускладнили поставки мазуту з РФ – у березні його експорт знизився в 1,5 раза порівняно з лютим. Резервуарний парк на НПЗ та нафтобазах досить обмежений. Для зберігання мазуту підходять не всі резервуари, оскільки потрібне використання підігрівачів та додаткової теплоізоляції. 

Мазут є залишковим продуктом переробки нафти, знизити його випуск без загального зниження завантаження НПЗ неможливо. За подальшого обмеження поставок НПЗ будуть змушені знижувати завантаження та випуск у тому числі товарних нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні