Категорія
Новини
Дата

«Лукойл» може зупинити свої НПЗ у Росії через санкції. У компанії проблеми з відвантаженням пального

1 хв читання

Одна з найбільших нафтових компаній РФ «Лукойл» може зупинити нафтопереробні заводи через надлишок нафтопродуктів. Про це повідомив глава та співвласник компанії Вагіт Алекперов у листі віце-премʼєру РФ Олександру Новаку, пише Комерсант.

Ключові факти

  • НПЗ «Лукойла» можуть зіткнутися не лише зі зниженням виробництва, а й із зупинкою. Компанії не вистачає потужностей для зберігання мазуту, зазначає видання. 
  • Щоб уникнути цього, компанія хоче перенаправити надлишок мазуту на ТЕЦ та пропонує тимчасово скасувати високі штрафи за негативний вплив на екологію. 
  • Такі самі послаблення потрібні й для спалювання нафтового газу, який, на думку компанії, може збільшитися через тимчасову неможливість продавати за кордон скраплені вуглеводневі гази.

Контекст

Компанія володіє чотирма НПЗ у РФ та є другим після «Роснафти» найбільшим нафтопереробником у РФ. У 2021 році вона переробила близько 43 млн т нафти.

Труднощі з логістикою та оплатою поставок ускладнили поставки мазуту з РФ – у березні його експорт знизився в 1,5 раза порівняно з лютим. Резервуарний парк на НПЗ та нафтобазах досить обмежений. Для зберігання мазуту підходять не всі резервуари, оскільки потрібне використання підігрівачів та додаткової теплоізоляції. 

Мазут є залишковим продуктом переробки нафти, знизити його випуск без загального зниження завантаження НПЗ неможливо. За подальшого обмеження поставок НПЗ будуть змушені знижувати завантаження та випуск у тому числі товарних нафтопродуктів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні