Категорія
Новини
Дата

Роскомнагляд зобовʼязав пошуковиків маркувати TikTok, Telegram і Zoom як порушників закону

Роскомнагляд оголосив про застосування «примусових заходів» щодо компаній TikTok, Telegram, Zoom, Discord і Pinterest. Пошукові системи зобовʼязали інформувати користувачів, що ці сервіси порушують російське законодавство, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У заяві Роскомнагляду йдеться, що ці заходи вжито у відповідь на те, що компанії не видалили контенту, який був позначений як незаконний, і вони діятимуть до виконання вимог.
  • Яку саме інформацію не видаляють сервіси, у відомстві не уточнили.
  • Росія неодноразово погрожувала оштрафувати сайти, зокрема Google, які порушують нові суворі закони, що передбачають кримінальну відповідальність за поширення «неправдивої інформації» про російську армію.
  • У вівторок російські суди оштрафували американський сервіс прямих трансляцій Twitch на 2 млн рублів ($33 000) та месенджер Telegram – на 11 млн рублів ($179 000) за порушення законів про військову цензуру.

Контекст

Після вторгнення в Україну Росія заборонила називати війну в Україні – війною, нападом чи вторгненням, а також посилатися на інші джерела, окрім офіційних російських.

Через матеріали про війну Росія заблокувала понад 10 ЗМІ, включно з Meduza, Російською службою ВBС, «Радіо Свобода», Deutsche Welle, «Голос Америки» та «Ехо Москви». Частина з них зупинила роботу.

РФ 4 березня також ухвалила закон про кримінальне покарання за «фейки» про дії російських військових. Тепер у Росії за поширення фото й відео, яке правоохоронці Росії вважають «фейками», загрожує до трьох років позбавлення волі.

Якщо буде доведено, що за публікацію такого «фейку» людина отримує гроші або має політичні мотиви, то їй загрожує 5–10 років вʼязниці; такі самі терміни й стосовно чиновників. Якщо публікація «фейку» спричинила «тяжкі наслідки», то його автор може сісти на 10–15 років.

У березні Роскомнагляд офіційно оголосив про блокування Facebook та Twitter у Росії. У червні в Росії заблокували VPN-сервіси, що давали змогу користуватися заблокованими соцмережами.

За даними агрегатора Top10VPN.com, з 24 лютого в Росії заблокували вже 400 видань, 138 фінансових сайтів, 93 антивоєнні та три великі соціальні платформи: Twitter, Facebook, Instagram. Проєкт «Роскомсвобода» оцінює загальну кількість блокувань у 741 сайт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні