Категорія
Новини
Дата

«Вторгнення в Україну не планується, але Росія може застосувати військові заходи». РФ назвала США свої умови щодо «договору про гарантії»

МЗС Росії передало послу США реакцію Москви на раніше отриману американську відповідь щодо російського «проєкту договору між РФ і США про гарантії безпеки», пише Комерсант з посиланням на текст листа. У ньому сказано, що американська сторона не дала конструктивної відповіді і Росія «буде змушена реагувати, зокрема шляхом реалізації заходів військово-технічного характеру».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • До базових елементів, на які США не дали конструктивної відповіді, у посланні віднесено: відмову від подальшого розширення НАТО, про відкликання «бухарестської формули», про те, що «Україна та Грузія стануть членами НАТО», та про відмову від створення військових баз на території держав, які раніше входили до СРСР і не є членами альянсу, включно з використанням їхньої інфраструктури для ведення будь-якої військової діяльності, а також про повернення військових потенціалів, включно з ударними, та інфраструктури НАТО до стану на 1997 рік, коли було підписано Основоположний акт Росія-НАТО. «Ці положення мають для Російської Федерації принципове значення», – сказано у документі.
  • У Москви, як ідеться далі, викликає тривогу наростаюча військова активність США і НАТО безпосередньо біля російських кордонів, тоді як «червоні лінії» Росії та її корінні інтереси у галузі безпеки, а також суверенне право Росії на їхній захист, як і раніше, ігноруються.
  • А далі наголошується: «За відсутності готовності американської сторони домовлятися про тверді, юридично зобовʼязуючі гарантії забезпечення нашої безпеки з боку США та їхніх союзників, Росія буде змушена реагувати, зокрема шляхом реалізації заходів військово-технічного характеру».
  • У листі сказано, що «ніякого російського вторгнення в Україну немає і не планується», тому твердження про «відповідальність Росії за ескалацію» не можна розцінити інакше, як спробу чинити тиск та знецінити пропозиції Росії щодо гарантій безпеки.
  • Для деескалації ситуації навколо України принципово важливим є виконання наступних кроків: змусити Київ виконати «Комплекс заходів», припинення поставок Україні зброї, відкликання звідти всіх західних радників та інструкторів, відмова країн НАТО від будь-яких спільних навчань зі ЗСУ та виведення всіх раніше поставлених Києву іноземних озброєнь за межі української території.
  • У разі прийняття України до НАТО «виникне реальна загроза того, що режим у Києві намагатиметься силою «повернути» Крим», втягнувши США та їхніх союзників відповідно до ст. 5 Вашингтонського договору, у прямий збройний конфлікт із Росією з усіма наслідками.
  • «США підтверджують жорстку підтримку політиці відкритих дверей НАТО. Але вона суперечить базовим зобовʼязанням, прийнятим у рамках НБСЄ/ОБСЄ, насамперед зобовʼязанню «не зміцнювати свою безпеку за рахунок безпеки інших». Ця політика не узгоджується з установками самого альянсу, який за підсумками засідання міністерства НАТО 6–7 червня 1991 р. у Копенгагені зобовʼязався «не отримувати односторонніх переваг із ситуації, що змінилася в Європі», «не загрожувати легітимним інтересам» інших держав, не прагнути їх «ізолювати» або «провести нові граничні лінії на континенті».
  • У листі РФ закликає США та НАТО «повернутися до виконання міжнародних зобовʼязань у сфері підтримки миру та безпеки». «Чекаємо від членів альянсу конкретних пропозицій щодо змісту та форм юридичного закріплення відмови від подальшого розширення НАТО на Схід».
  • Вашингтон у четвер отримав відповідь Москви на американські пропозиції щодо безпеки в Європі, повідомив CNN із посиланням на офіційне особу в Держдепі США.

Контекст

26 січня посол США в Росії Джон Салліван прибув до МЗС Росії та передав письмову відповідь Вашингтона на представлені Росією наприкінці минулого року «пропозиції щодо взаємних гарантій безпеки». Вашингтон дав зрозуміти, що захищатиме свої ключові принципи. Йдеться, зокрема, про право держав обирати договори безпеки та союзи, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, коментуючи деталі відповіді Вашингтона на «гарантії безпеки» Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні