Президент Росії Володимир Путін заперечує можливість нападу на Україну. /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Новини
Дата

Росія може напасти на Україну на початку 2022 року. Про що каже українська та американська розвідка

Президент Росії Володимир Путін заперечує можливість нападу на Україну. Фото ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Російські війська за підтримки авіації готуються до можливого нападу на Україну в січні–лютому 2022 року, пише Bloomberg, посилаючись на джерела, ознайомлені з даними розвідки США. Навіщо Москва нагнітає обстановку та як може відбутися можливе вторгнення

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Росія стягнула до українського кордону війська, включно з артилерією, для можливого вторгнення в Україну. Кількість російських військових – понад 92 000 людей, сказав Military Times Кирило Буданов, керівник Головного управління розвідки України. За його словами, якщо росіяни нападуть, їхня атака буде більш руйнівною, ніж будь-що раніше бачене в Україні з початку війни в 2014 році.

Потенційний напад, за словами Буданова, включатиме авіаудари, артилерійські та бронетанкові атаки з наступним десантом в Одесі та Маріуполі, а також вторгнення невеликих сил через Білорусь. Для цього Росія також збільшує кількість військ і озброєння в окупованому Криму й розміщує системи балістичних ракет малої дальності «Іскандер» уздовж кордону, говорить він.

Напад Росії, що готується, також передбачає подальшу тривалу окупацію великої території України, пише Bloomberg. Для цього, за даними видання, Росія мобілізувала «десятки тисяч резервістів – масштаби безпрецедентні з часів СРСР».

Публічно Росія не оголошувала про мобілізацію резервістів, а президент РФ Володимир Путін заперечує можливість нападу на Україну.

Перед вторгненням Москва також здійснює інформаційну атаку, щоб підірвати спроможність Києва до оборони, каже Буданов. Зусилля Росії, за його словами, спрямовані на розпалювання безладів та мітингів, повʼязаних із питаннями економіки, енергетики, вакцинації проти COVID-19 та довіри до уряду. «Вони використовують психологічні операції, щоб показати, що влада зрадила народ», – каже він.

Розвідка США, за даними Bloomberg, також відслідковує різке зростання дезінформації проти України, а також вербування агентів для дестабілізації всередині країни.

Для чого Росія це робить? Це необхідно, щоб тримати західні країни в напрузі і щоб вони не перетнули «червоних ліній», встановлених Путіним. «Потрібно, щоб цей стан у них зберігався якомога довше, щоб їм на думку не спадало влаштувати нам на наших західних кордонах якийсь непотрібний нам конфлікт», – каже Путін.

Як приклад перетину «червоних ліній» він назвав постачання Києву летального озброєння та проведення військових маневрів у Чорному морі.

Нарощування військ біля кордонів України та загроза нападу – один з інструментів Путіна, щоб країна перестала розвивати співпрацю з іншими державами в оборонній сфері, упевнений міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. За його словами, Київ розраховує на скоординовану підтримку своїх західних союзників, аби не допустити вторгнення.

Напруга в регіоні

Росія стягує великі сили до українського кордону вдруге за рік. Навесні Москва тримала біля кордону з Україною 100 000 військових. Дмитро Пєсков тоді сказав, що переміщення «стандартні» і нікому не загрожують. Криза ослабла після того, як президент США Джо Байден запропонував Путіну провести саміт у червні в Женеві, щоб «запустити російсько-американський діалог зі стратегічної стабільності».

Незважаючи на те що весняна ескалація не призвела до вторгнення, поблизу кордонів залишилася інфраструктура та обладнання, що дає змогу Росії швидко розгортати війська, пише Bloomberg.

Поточне нарощування російських сил біля українського кордону відбувається на тлі енергетичної кризи, яка призвела до рекордних цін на енергоносії і поставила країни Європи в залежність від постачання російського газу.

Менше тижня тому, 16 листопада, Німеччина призупинила сертифікацію «Північного потоку – 2». Трубопровід, який належить «Газпрому» і зʼєднує по дну Балтійського моря Росію та Німеччину в обхід України, не може запрацювати без цієї процедури. «Північний потік – 2» доповнить газопровід «Північний потік – 1», який вже діє з 2012 року. Кожен із них постачатиме 55 млрд кубометрів газу – понад чверть усього експорту російського газу до Європи.

Окрім газового питання та розташування військ біля кордону з Україною, в регіоні вирує міграційна криза – між Білоруссю та Польщею та країнами Балтії. У травні Лукашенко заявив, що Мінськ більше не утримуватиме біженців із Близького Сходу, які проникають на територію Євросоюзу через кордон Білорусь–Польща. З того часу кількість нелегальних мігрантів у ЄС значно зросла.

Путін використовує ці події, щоб примусити західні країни до поступок, наприклад, якнайшвидшої сертифікації та запуску «Північного потоку – 2», пише Bloomberg, посилаючись на джерела в розвідці США. Чиновник в адміністрації президента США Джо Байдена на правах анонімності сказав, що вони готові «використовувати низку інструментів для протидії агресивним діям Росії».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні