Категорія
Новини
Дата

Відключення Росії від SWIFT. МВФ готовий допомагати країнам через виникнення «побічних ефектів»

Міжнародний валютний фонд підтримає країни, які постраждають після можливого введення санкцій проти Росії у разі вторгнення її в Україну, повідомила глава МВФ Кристаліна Георгієва. Мова йде про відключення РФ від системи фінансових транзакцій SWIFT, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Санкції неминуче перервуть деякі фінансові операції та функціонування фінансової системи, особливо якщо вони обмежать доступ Росії до системи фінансових транзакцій SWIFT, сказала Георгієва.
  • Якщо виникнуть побічні ефекти від санкцій, які вимагатимуть активної участі МВФ, Фонд готовий реагувати. За словами Георгієвої, у МВФ є кредитні можливості на суму близько $700 млрд.
  • Водночас глава МВФ сподівається на дипломатичне вирішення конфлікту.

Контекст

У США на початку січня представили новий пакет санкцій проти Росії у разі вторгнення до України. Документ передбачає низку заходів, серед яких – заборона на операції з російськими компаніями у низці ключових секторів, а також відключення РФ від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Минулого тижня Європейський Центробанк попередив фінансові організації, представлені у РФ, про ризики, які для них несуть санкції у разі вторгнення в Україну. Як писала Financial Times, ЦБ попросив банки повідомити, як вони будуть діяти у цьому разі. Зокрема, регулятор цікавився, які кроки робитимуть банки, якщо російські організації будуть відрізані від системи SWIFT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні