Фінанси, мобільний звʼязок, мінеральні води. Суд арештував усі активи Фрідмана і партнерів на 17 млрд грн (додано коментар «Київстару») /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фінанси, мобільний звʼязок, мінеральні води. Суд арештував усі активи Фрідмана і партнерів на 17 млрд грн (додано коментар «Київстару»)

Getty Images

Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, повідомляє пресслужба СБУ. Згідно з інформацією спецслужби, арештований останній актив Фрідмана в Україні – частка в мобільному операторі «Київстар». В пресслужбі мобільного оператора заявили, що «підсанкційна особа жодним чином не впливає на діяльність компанії».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими бізнесмени володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.
  • Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн.
  • Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку й сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.
  • «Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів у дохід України», – повідомили у СБУ. 
  • Додано 7 жовтня. Коментар «Київстару»: «Компанія працює у звичному режимі, надає 24 млн абонентам високоякісні послуги цифрового електронного зв`язку і є надійним партнером держави та суспільства, сплативши тільки під час повномасштабного вторгнення понад 15 млрд грн податків і зборів, а також 1,4 млрд грн допомоги для подолання наслідків війни й наближення перемоги.
  • Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником «Київстару», жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком групи VEON. Ще в лютому 2022 року його усунуто від будь-яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і VEON, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великої Британії».

Активи Фрідмана і партнерів в Україні

Фрідману і його партнерам в Україні належали Sense Bank (раніше Альфа-Банк Україна), виробник мінеральних вод «Моршинська» і «Миргородська» – IDS Ukraine, а також частка в мобільному операторі «Київстар». 

Наприкінці липня уряд націоналізував Sense bank, а рік тому суд арештував активи «Моршинської» на 53,4 млн грн. Донедавна у Фрідмана в Україні залишався тільки один великий актив – частка в мобільному операторі «Київстар». Юридично права власності на «Київстар» належать нідерландській Veon Holdings B V. Її власником є Veom Amsterdam B.V., яка належить бермудській Veon Ltd. Остання на 47,9% належить LetterOne, у якій 37,86% – частка Фрідмана, а 47,23% – Косогова, писала ЕП.

Самому ж «Київстару», зокрема, належить ТОВ «Хелсі Україна», у розпорядженні якої медичні дані українців, які підписали декларацію з сімейним лікарем.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

На початку вересня цього року слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебуває за межами України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні