Фінанси, мобільний звʼязок, мінеральні води. Суд арештував усі активи Фрідмана і партнерів на 17 млрд грн (додано коментар «Київстару») /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фінанси, мобільний звʼязок, мінеральні води. Суд арештував усі активи Фрідмана і партнерів на 17 млрд грн (додано коментар «Київстару»)

2 хв читання

Getty Images

Суд наклав арешт на всі корпоративні права в Україні, що належали підсанкційним російським бізнесменам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, повідомляє пресслужба СБУ. Згідно з інформацією спецслужби, арештований останній актив Фрідмана в Україні – частка в мобільному операторі «Київстар». В пресслужбі мобільного оператора заявили, що «підсанкційна особа жодним чином не впливає на діяльність компанії».

Ключові факти

  • Рішення суду стосується 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими бізнесмени володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії.
  • Вартість арештованих корпоративних прав становить понад 17 млрд грн.
  • Серед заблокованих активів – фінансові та страхові компанії, підприємства мобільного зв’язку й сфери ІТ, а також заводи мінеральних вод.
  • «Арешт цього майна не дозволить російським власникам «переписати» його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів у дохід України», – повідомили у СБУ. 
  • Додано 7 жовтня. Коментар «Київстару»: «Компанія працює у звичному режимі, надає 24 млн абонентам високоякісні послуги цифрового електронного зв`язку і є надійним партнером держави та суспільства, сплативши тільки під час повномасштабного вторгнення понад 15 млрд грн податків і зборів, а також 1,4 млрд грн допомоги для подолання наслідків війни й наближення перемоги.
  • Підсанкційна особа не є кінцевим бенефіціарним власником «Київстару», жодним чином не впливає на діяльність компанії і не отримує ніякої фінансової чи іншої вигоди. Зазначена підсанкційна особа є міноритарним акціонером люксембурзької компанії LetterOne, яка є міноритарним акціонером міжнародної телеком групи VEON. Ще в лютому 2022 року його усунуто від будь-яких управлінських чи бізнесових процесів у LetterOne і VEON, а його активи в компанії LetterOne заморожені відповідно до фінансових санкцій США та Великої Британії».

Активи Фрідмана і партнерів в Україні

Фрідману і його партнерам в Україні належали Sense Bank (раніше Альфа-Банк Україна), виробник мінеральних вод «Моршинська» і «Миргородська» – IDS Ukraine, а також частка в мобільному операторі «Київстар». 

Наприкінці липня уряд націоналізував Sense bank, а рік тому суд арештував активи «Моршинської» на 53,4 млн грн. Донедавна у Фрідмана в Україні залишався тільки один великий актив – частка в мобільному операторі «Київстар». Юридично права власності на «Київстар» належать нідерландській Veon Holdings B V. Її власником є Veom Amsterdam B.V., яка належить бермудській Veon Ltd. Остання на 47,9% належить LetterOne, у якій 37,86% – частка Фрідмана, а 47,23% – Косогова, писала ЕП.

Самому ж «Київстару», зокрема, належить ТОВ «Хелсі Україна», у розпорядженні якої медичні дані українців, які підписали декларацію з сімейним лікарем.

Контекст

Михайло Фрідман, який народився та виріс у Львові, але заробив мільярдні статки в Росії, та його партнери по «Альфа‑Груп» Петро Авен, Олексій Кузьмічов і Герман Хан знаходяться під санкціями Євросоюзу за ймовірні зв’язки з адміністрацією Путіна ще з 28 лютого 2022 року. Бізнесмени оскаржують твердження про ці звʼязки в Європейському суді. Україна наклала санкції на акціонерів «Альфи» восени 2022-го.

На початку вересня цього року слідчі СБУ повідомили Фрідману про підозру за ч. 3 ст. 110-2 Кримінального кодексу України (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Наразі підозрюваний разом зі своїми бізнес-партнерами перебуває за межами України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні