Категорія
Новини
Дата

Розмінування сільгоспземель. У листопаді піротехніки обстежили 17 000 га угідь, найбільше – у Херсонській області

За підсумками листопада піротехнічні підрозділи державних органів і неурядових операторів обстежили понад 17 000 га земель сільгосппризначення. За даними обласних військових адміністрацій, у рамках пріоритетного розмінування сільгоспземель всього з початку року обстежено понад 257 000 га угідь, йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Робота з обстеження та розмінування найбільш цінних українських земель продовжується попри ускладнення погодних умов, зазначила перший віцепремʼєр – міністр економіки Юлія Свириденко. За її словами, за останній тиждень листопада обстежено понад 3000 га, а понад 1500 га очищено чи розміновано. З початку року майже 195 000 га повернуто аграріям для господарської експлуатації. 
  • Найбільші площі в листопаді в рамках виконання плану пріоритетного повернення сільгоспземель в експлуатацію були обстежені в Херсонській області – 12 400 га. На Харківщині за місяць піротехніки обстежили понад 3500 га сільгоспугідь. Ще понад 1300 га обстежено в Миколаївській області.

Контекст

За даними Міноборони, в Україні пріоритетними для розмінування є 470 000 га потенційно забруднених земель сільгосппризначення.

Вартість розмінування пріоритетних земель може становити понад $1,5 млрд. Орієнтовна вартість нетехнічного обстеження 1 га – 5000–7000 грн.

У липні в Мінекономіки заявляли, що міжнародні партнери планують виділити Україні $244 млн та спецтехніку на потреби гуманітарного розмінування.

Україна залучила близько €500 млн внесків на розмінування територій з урахуванням попередніх пакетів підтримки, заявляв у жовтні прем’єр Денис Шмигаль.

Американська компанія Tetra Tech – один із світових лідерів із розмінування – розпочала роботу в Київській, Одеській, Сумській, Херсонській, Харківській областях. Наприкінці 2022 року Tetra Tech отримала від Держдепу США контракт на $47,6 млн на гуманітарне розмінування в Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні