Категорія
Новини
Дата

Румунські фермери погодилися розблокувати кордон з Україною після домовленості з урядом

Міністерство сільського господарства Румунії та представники аграрних асоціацій досягнули угоди, в результаті якої уряд задовольнив кілька вимог фермерів, які протестували та блокували пункти пропуску на кордоні з Україною, пише Euractiv.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Уряд Румунії погодився субсидіювати сільськогосподарські акцизи до 2026 року та ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики.
  • Крім того, задоволено вимоги щодо компенсації збитків, спричинених імпортом з України. Передбачається маркування зернових та інших товарів, а також електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.
  • Угода включає 13 вимог фермерів. Обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо невирішених вимог, повідомив міністр сільського господарства Флорін Барбу.
  • Водночас він заперечив, що Румунія прагне запровадити мита на імпорт зерна з України.
  • За словами представників фермерів, угода не означає негайного припинення протестів, оскільки майбутні переговори з перевізниками, які проходитимуть до четверга, можуть вплинути на їхню тривалість.

Контекст

13 січня на території Румунії фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет», що навпроти українського ПП «Порубне», а 15 січня – ПП «Вікову-де-Сус». Фермери з румунських регіонів Сучава та Ботошані нарікають на імпорт з України. За їхніми словами, поставки українського зерна завантажили усі потужності з перевалки в порту Констанци й обвалили ціни на сільськогосподарську продукцію в регіоні. Серед вимог румунських аграрних асоціацій та обʼєднань – дотації та компенсація збитків фермерам, які зазнали збитків від імпорту з України, а також відновлення митних зборів на товари українського походження.

Обмежували рух транспорту на кордоні з Україною і польські фермери, вимагаючи дотацій на закупівлю кукурудзи й залишення сільськогосподарського податку без змін. Однак після переговорів з новим урядом, 7 січня вони відмовилися від блокади.

16 січня польські перевізники, які заблокували пункти пропуску на кордоні Україною, досягли угоди про «певні умови» з урядом та призупинять свій протест у середу, 17 січня, о 13:00 за київським часом. Згідно з домовленістю, блокаду припинять до 1 березня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні