Категорія
Новини
Дата

Румунські фермери заблокували два пункти пропуску на кордоні з Україною

Румунські фермери відновили блокування пунктів пропуску на кордоні з Україною. Наразі рух вантажного транспорту заблокований у ПП «Сірет» та «Вікову-де-Сус», повідомила пресслужба Держприкордонслужби.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Рух вантажівок через пункти пропуску «Сірет» та «Вікову-де-Сус» заблоковано. Близько 12:00 фермери поновили блокування руху вантажних автомобілів на напрямку пункту пропуску «Сірет», який знаходиться навпроти українського пункту пропуску «Порубне».
  • Також почалося блокування румунського пункту пропуску «Вікову-де-Сус», що навпроти українського – «Красноїльськ», йдеться у повідомленні.
  • Інші види транспорту, а також пішоходи в обох пунктах пропуску оформлюються встановленим порядком як на в’їзд, так і виїзд з України.
Румунські фермери заблокували два пункти пропуску на кордоні з Україною /Фото 1

Румунські фермери блокують рух у пунктах пропуску на кордоні з Україною. Фото: Аgrointeligenta

Контекст

13 січня на території Румунії фермери заблокували рух вантажівок через пункт пропуску «Сірет», що навпроти українського ПП «Порубне». Станом на вечір 13 січня черга вантажівок з румунського боку розтягнулася на 6 км. Невдовзі рух було поновлено.

Фермери з румунських регіонів Сучава та Ботошані нарікають на імпорт з України, пише видання Аgrointeligenta. За їх словами, аграрний імпорт, зокрема зерна, захопив усі потужності з перевалки у порту Констанци й обвалив ціни на сільськогосподарську продукцію в регіоні. Серед вимог румунських аграрних асоціацій та обʼєднань – дотації та компенсація збитків фермерам, які зазнали збитків від імпорту з України, а також відновлення митних зборів на товари українського походження.

Водночас війт гміни Медика заборонив польським перевізникам акцію протесту на найбільшому ПП «Медика»-«Шегині». Протестувальники хочуть із 15 січня до 15 березня знову заблокувати цей пункт пропуску, звідки пішли блокувальники-фермери. 

Наразі на кордоні України та Польщі продовжується блокування трьох пунктів пропуску: «Рава-Руська – Гребенне», «Краківець – Корчова», «Ягодин – Дорогуськ».

Уряд Румунії заявив, що планує подвоїти щомісячну пропускну спроможність українського зерна через порт Констанца до 4 млн т у найближчі місяці з практично нульового рівня до початку війни. У серпні через Констанцу пройшло близько 2,7 млн т українського зерна, повідомив в інтервʼю Reuters менеджер оператора Comvex Віорел Панайт.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні