Категорія
Новини
Дата

Блокада кордону. НБУ оцінив втрати українських експортерів у $160 млн

Українські експортери втратили близько $160 млн через блокаду наземних пунктів пропуску через західні кордони. Такі розрахунки Національний банк надіслав у відповідь на запит ЕП. Втрати імпорту виявилися набагато більшими.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За оцінками НБУ, блокада пунктів пропуску зумовила втрати експорту в листопаді в сумі $160 млн та зниження імпорту на $700 млн. 
  • Регулятор пояснив більші втрати імпорту вищою залежністю від автоперевезень порівняно з експортом.
  • На 17 грудня середньоденна кількість вантажівок, що перетнули кордон Польщі з початку блокади, скоротилася на 40% порівняно з середніми значеннями жовтня. Водночас НБУ зазначив, що перевізники почали переорієнтовуватися на інші напрямки, зокрема, зросла кількість перетинів кордону через пункти пропуску з Румунією (на 7%), Угорщиною (на 1%) та впала кількість перетинів кордону з Молдовою (на 4% та зі Словаччиною на 13%).
  • Проте втрати від блокування кордону зі Словаччиною очікуються значно нижчими, ніж від блокування кордону Польщі, оскільки через нього проходило лише близько 5% вантажних автомобілів, пояснив регулятор.
  • Загалом середньоденна кількість вантажівок, що перетнули всі наземні кордони впродовж 6 листопада – 10 грудня скоротилася на 23% порівняно з жовтнем. Перекрити таке падіння вдалося завдяки переорієнтації логістичних ланцюжків на залізницю та морський коридор, обсяги перевезень якими продовжують зростати.

Контекст

З 6 листопада перевізники Польщі розпочали страйк на кордоні з Україною, заблокувавши три пункти пропуску для проїзду вантажного транспорту: «Корчова – Краковець», «Хребенне – Рава-Руська» та «Дорогуськ – Ягодин».

У середньому один день простою через страйк на польсько-українських пунктах пропуску завдає одній українській компанії близько 1 млн грн втрат, підрахувала Європейська Бізнес Асоціація. За оцінкою Федерації роботодавців, наразі економіка зазнала понад €400 млн збитків внаслідок блокування кордону.

1 грудня заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач та держсекретар міністерства інфраструктури Польщі Рафал Вебер погодили заходи для розблокування кордону.

4 грудня у напрямку з України до Польщі на ПП «Угринів – Долгобичув» почався пропуск порожніх великовагових транспортних засобів загальною дозволеною масою понад 7,5 т.

11 грудня польські протестувальники розблокували рух вантажівок на найбільшому пункті пропуску «Ягодин – Дорогуськ», а вже 18 грудня знову його заблокували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні