Категорія
Новини
Дата

Руйнування і втрата активів. «Метінвест» подала позови проти Росії до Європейського суду з прав людини

1 хв читання

16 підприємств групи «Метінвест» подали позови до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) проти Росії за шкоду, заподіяну Росією майну та власності групи в Маріуполі та на інших територіях України з 24 лютого. Про це йдеться у пресрелізі групи.

Ключові факти

  • Так, позови щодо маріупольських металургійних підприємств подали комбінати «Азовсталь» та ММК імені Ілліча. Крім того, понад 10 підприємств групи подадуть аналогічні позови до кінця цього року.
  • Група «Метінвест» Ріната Ахметова та Вадима Новинського стверджує, що РФ порушує її права відповідно до статті 1 Протоколу 1 до Європейської конвенції з прав людини, завдаючи значних збитків та руйнування її активам та позбавляючи групу контролю над її активами, а у багатьох випадках – фактично позбавляючи права власності на активи. 
  • Тому кожне підприємство групи, яке зазнало збитків унаслідок війни, подає позов проти Росії, щоб притягнути її до відповідальності за руйнування активів. «Метінвест» вимагає справедливої компенсації за шкоду, заподіяну російською агресією. 
  • 23 червня аналогічний позов подав співвласник «Метінвесту» Рінат Ахметов. «Група «Метінвест» підтримує його позов, розглядає заяви своїх підприємств як взаємодоповнювальні та діє у повній координації зі своїм акціонером під час розгляду справ», – йдеться у повідомленні.

Контекст

Повномасштабна війна суттєво зачепила бізнес-імперію Ріната Ахметова. З початку війни його статки впали на 64%. На початку 2022 року Forbes оцінював їх у $13,7 млрд, а у липні – лише в $4,9 млрд. 

Головний скарб бізнес-імперії – «Метінвест» – втратив 2/3 оціночної вартості бізнесу. Раніше Forbes оцінював вартість «Метінвесту» в $3 млрд, з яких на частку Ахметова припадає $2,25 млрд.

Війна зруйнувала вертикальну інтеграцію групи «Метінвест». У Маріуполі вона втратила два головних підприємства – «Азовсталь» і ММК імені Ілліча. Ці активи були ядром металургійного бізнесу «Метінвесту». Сюди постачалось до 40% залізорудної сировини з гірничозбагачувальних комбінатів компанії в Дніпропетровській області. З цієї сировини маріупольські заводи виробляли сталеву продукцію з більшою доданою вартістю. Тільки чверть цієї продукції продавалась в Україні, решта йшла на експорт, зокрема у вигляді слябів для перекатних заводів «Метінвесту» в Англії та Італії. В 2021 році «Азовсталь» і ММК імені Ілліча виробили 8,6 млн т сталі, або 90% всієї сталі групи. На ці заводи припадало 40% усього українського виробництва металопродукції.

У серпні найбагатший українець заявляв, що готовий фінансувати відбудову Маріуполя після повернення контролю над містом Україною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні