Категорія
Новини
Дата

Саудівська Аравія може збільшити видобуток нафти через дефіцит і санкції проти Росії – FT

Саудівська Аравія дала зрозуміти, що готова збільшити видобуток нафти, якщо видобуток Росії істотно впаде під тягарем санкцій, пише The Financial Times з посиланням на пʼять джерел. Позиція королівства змінилася після візиту до Ер-Ріяду американських високопосадовців.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Саудівська Аравія відкидала заклики США збільшити видобуток нафти, але побоювання з приводу дефіциту поставок посилилися після того, як ЄС погодив шостий пакет санкцій проти РФ із частковим нафтовим ембарго, пише видання. «Саудівська Аравія усвідомлює ризики і те, що втрата контролю над цінами на нафту не в їхніх інтересах», – зазначив один зі співрозмовників видання.
  • Зміні позиції Ер-Ріяду сприяли також кілька візитів до королівства високопоставлених делегацій Білого дому. За даними джерел FT, Саудівська Аравія погодилася на зміну позиції для зближення з адміністрацією президента США Джо Байдена і може зрештою збільшити нафтовидобуток, якщо на ринку виникне криза пропозиції.
  • Сторони обговорювали негайне збільшення видобутку нафти в Саудівській Аравії та Об'єднаних Арабських Еміратах, про що може бути оголошено на засіданні ОПЕК+ 2 червня. Збільшення видобутку нафти країнами блоку, яке було заплановане на вересень, може бути перенесене на липень-серпень, повідомило одне із джерел видання.
  • «Хоча задіяти усі вільні потужності зараз було б передчасно, проте вони готові відреаґувати, якщо ринок почне виходити з-під контролю. Ер-Ріяд розглядає резервні потужності як останню лінію захисту від ризику рецесії цін на нафту», – вважає керівник відділу нафти та газу в JPMorgan Крістіан Малек.

Контекст

Цього тижня ціни на нафту Brent піднімалися вище $120 за барель. Ціна на нафту марки Brent показала найдовшу смугу зростання з 2011 року. В четвер ціна впала до $112,8 за барель.

Напередодні WSJ повідомив, що країни ОПЕК вивчають можливість призупинити членство РФ в угоді з видобутку нафти. Вважається, що виключення Росії з угоди і, як наслідок, перерозподіл квот, дозволить іншим членам, включно із Саудівською Аравією та ОАЕ, видобувати значно більше нафти, про що їх просять США та Євросоюз на тлі різкого зростання цін на енергоносії.

ЄС схвалив шостий пакет санкцій з частковим ембарго російської нафти – заборона на нафту, що транспортується морем. Постачання трубопроводом «Дружба» не потрапило під санкції. РФ постачала близько 720 000 барелів сирої нафти на день на європейські НПЗ своїм магістральним трубопроводом у 2021 році. Ще 1,57 млн барелів на день вирушали до ЄС із балтійських, чорноморських та арктичних портів, писав Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні