Категорія
Новини
Дата

ОПЕК розглядає можливість відсторонити Росію від угоди з видобутку нафти

Деякі члени Організації країн – експортерів нафти (ОПЕК) вивчають можливість призупинити членство Росії в угоді з видобутку нафти. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на членів ОПЕК.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами співрозмовників видання, санкції, запроваджені через вторгнення в Україну, а також часткова заборона на імпорт російської нафти, схвалена ЄС, «починають загрожувати спроможності Росії видобувати більше». Видання подає оцінку, за якою до кінця року видобуток нафти у Росії скоротиться на 8%.
  • Виключення Росії з угоди і, як наслідок, перерозподіл квот дозволить іншим членам, включно із Саудівською Аравією та ОАЕ, видобувати значно більше нафти, про що їх просять США та Євросоюз на тлі різкого зростання цін на енергоносії.
  • Поки неясно, пише WSJ, чи погодиться сама Росія вийти з нафтової угоди. 13 країн ОПЕК, а також Росія та ще девʼять країн, що не входять до цієї організації, мають зустрітися 2 червня. Очікується, що вони схвалять заплановане збільшення видобутку на 432 000 барелів на день – частина серії щомісячних збільшень, спрямованих на повернення видобутку до рівня до пандемії.
  • Хоча Росія не є членом ОПЕК, з 2016 року вона координує видобуток нафти з групою, що входить до коаліції ОПЕК і ОПЕК+. Пакт серед членів називається Декларацією про співпрацю, чи DoC.
  • За словами делегатів, тепер члени ОПЕК, у тому числі члени основної групи картелю, що займається видобутком нафти в Перській затоці, почали сперечатися про те, чи може Москва припинити участь у запланованому збільшенні видобутку. «Ми всі погодилися з тим, що технічно Росія зараз не може ефективно брати участь у DoC», – сказав делегат ОПЕК.
  • Прессекретар міністерства енергетики Росії повідомила, що не дасть коментарів до зустрічі ОПЕК+ у четвер, пише видання.

Контекст

Раніше ОПЕК знімала вимоги з видобутку для членів, що перебувають під тиском, наприклад для Іраку, коли він був під санкціями в 1990-х роках. Росія не використала свої квоти з видобутку протягом кількох місяців. Протягом останніх тижнів представники Росії на внутрішніх зустрічах ОПЕК+ щодо технічних аспектів ринку нафти тиснули на групу, щоб вона переглянула свій прогноз щодо попиту на нафту в бік зниження на тлі зростання цін, повідомили делегати ОПЕК.

Якщо Росію виключать з нафтової угоди, це створить певні ризики, пише видання. Наприклад, якщо група вирішить, що вона повинна скоротити виробництво, то Росії буде легше відмовитися від цього і вона продовжить нарощувати видобуток, отримуючи більші доходи. «Небезпека дозволити Росії бути вільною від квот полягає в тому, що коли ми в майбутньому будемо змушені скоротити видобуток, Росія чинитиме опір», – сказав представник ОПЕК у Перській затоці.

13 країн ОПЕК, а також Росія та ще девʼять країн, що не входять до цієї організації, у 2020 році, коли нафта різко подешевшала, уклали угоду, в рамках якої взяли на себе зобовʼязання обмежити видобуток, щоб підтримати ціни. Термін дії нафтового правочину кілька разів продовжували, а його умови переглядали, зокрема, вже з метою збільшення видобутку.

ЄС схвалив шостий пакет санкцій з частковим ембарго російської нафти – заборона на нафту, що транспортується морем. Постачання трубопроводом «Дружба» не потрапило під санкції. РФ постачала близько 720 000 барелів сирої нафти на день на європейські НПЗ своїм магістральним трубопроводом у 2021 році. Ще 1,57 млн барелів на день вирушали до ЄС із балтійських, чорноморських та арктичних портів, пише Bloomberg.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні