Категорія
Новини
Дата

«Сбербанк» відсудив в «Укрзалізниці» $56,1 млн за борги «Донецької залізниці», майно якої знаходиться на окупованій території

Господарський суд Донецької області частково задовольнив позов «Сбербанку» до «Укрзалізниці». Компанія має виплатити «Сбербанку» $56,1 млн за боргами «Донецької залізниці», правонаступницею якої вона стала з 2015 року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Сбербанк» також просив суд стягнути з «Укрзалізниці» 149 млн грн пені, але в цій частині вимог було відмовлено.
  • Кредит «Донецькій залізниці» було надано у грудні 2011 року.
  • У січні Східний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу «Укрзалізниці» та залишив чинним рішення господарського суду Донецької області, який визнав її правонаступницею за боргами «Донецької залізниці».

Контекст

Держпідприємство «Донецька залізниця» є однією з регіональних філій «Укрзалізниці», яка обслуговувала Донецьку й Луганську області, а також частини сусідніх областей.

До війни «Донецька залізниця» взяла кредити на закупівлю вагонів та локомотивів. Після початку гібридної агресії Росії й окупації частин Донецької та Луганської областей усе це залишилося на окупованій території. Наразі на тимчасово непідконтрольних Україні територіях знаходиться понад 20 000 вантажних вагонів «Укрзалізниці», майже 6000 вагонів інших власників, майже 6000 пасажирських вагонів та понад 300 локомотивів.

У червні 2020 року Велика палата Верховного Суду визнала «Укрзалізницю» правонаступницею «Донецької залізниці». Тому кредитори звертаються до «Укрзалізниці» з вимогою погасити зобов'язання окупованого підприємства.

«Укрзалізниця» заявила, що рішення Великої палати Верховного Суду загрожує нацбезпеці та економіці України. В зв'язку з цим компанія звернулася до президента, прем’єрміністра, Верховної Ради України з проханням ужити всіх можливих заходів для захисту прав та інтересів держави. Однак чи є реакція з боку держорганів, наразі невідомо.

Тим часом у грудні 2020 року «Укрзалізниця» програла апеляцію за боргами банку ПУМБ Ріната Ахметова. У січні 2021 року «донецькі борги» на $5,4 млн у «Укрзалізниці» відсудив ТАСкомбанк Сергія Тігіпка.

 Важливі цифри

За приблизними підрахунками сума фінзобов’язань «Донецької залізниці» перед кредиторами перевищує 6,5 млрд грн. Серед останніх є підприємства власності суб’єктів-резидентів Росії, зокрема, «Сбербанк» на суму 3,5 млрд грн, «ВТБ Банк» на суму 1,2 млрд грн.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні