Категорія
Новини
Дата

В Україні арештували активи російського бізнесмена на 2 млрд грн. Йдеться про виробника продукції «Ушастий нянь»

За ініціативи СБУ у Вінницькій області арештовані активи російської компанії на більше ніж 2 млрд грн. Компанія, яку контролює російський бізнесмен і член «Єдіная Росія», намагалася вивести свої активи від початку повномасштабного вторгнення РФ, йдеться у повідомленні спецслужби. За даними Forbes, йдеться про бізнесмена Володимира Плесовських і підприємство «Вінницяпобутхім».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Фірма спеціалізується на виготовленні побутової хімії і від початку повномасштабного вторгнення РФ намагалася вивести свої активи в інтересах російських власників. А саме – олігарха, який володіє косметичною корпорацією в РФ та є членом політичної партії «Єдіная Росія».
  • Топменеджмент підприємства намагався приховати від націоналізації готову продукцію й сировину, вивізши її на територію Одеської області, заявляють в СБУ.
  • Для цього керівництво фірми організувало транспортування товару вантажівками, на яких було нанесено символіку гуманітарної організації Червоний Хрест без наявних на те відповідних документів.
  • Цю протиправну схему з виведення активів було заблоковано. Наразі за рішенням суду на косметичний бізнес російського олігарха в Україні накладено арешт. Це стосується, зокрема: корпоративних прав у вигляді 100% статутного капіталу компанії в розмірі понад 1,5 млрд. грн; виробленої продукції та сировини, вартістю понад 500 млн грн, які знаходились на складах підприємства.
  • Після санкціонованих обшуків в офісних приміщеннях та за місцями проживання фігурантів вилучено термінали мобільного зв’язку, ноутбуки, жорсткі диски, серверне обладнання та документи з доказами протиправної діяльності, а також опломбовано 70 одиниць устаткування для виробництва побутової хімії, складські приміщення із сировиною та готовою продукцією вагою до 100 000 т.
  • Усі виявлені активи підприємства буде передано в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами (АРМА), повідомили в СБУ.
  • Правоохоронці не розкривають прізвище російського бізнесмена та назву компанії. Проте, як вдалося вияснити Forbes, йдеться про компанію «Вінницяпобутхім», яка виготовляла продукцію російської компанії «Нєвская космєтіка». Цю компанію контролює російський бізнесмен, член путінської партії Володимир Плесовський. Одна із найбільш відомих торгових марок компанії – «Ушастий нянь».

Контекст

1 квітня Верховна Рада ухвалила порядок націоналізації майна, що належить громадянам РФ та будь-яким фізичним та юридичним особам, які публічно заперечують російсько-українську війну.

Україна має чотири можливі напрями конфіскації активів РФ і повʼязаних з нею компаній, заявляв міністр юстиції Денис Малюська.

Перший напрям – конфіскація за рішенням суду, як у випадку з активами нардепа Віктора Медведчука. Протягом судового процесу його майно було арештовано, після чого АРМА передала «трубу Медведчука» в управління «Нафтогазу».

Другий напрям – через новий закон про конфіскацію російських активів. Згідно з цим законом рішення про конфіскацію прийматиме ВАКС на основі кількох десятків критеріїв, за якими визначатимуть підсанкційних осіб, чиє майно підлягає конфіскації.

Третій напрям – на підставі закону про націоналізацію російського майна. Під його дію потрапляють активи Сбербанку і Промінвестбанку.

Четвертий напрям – конфіскація майна у звʼязку з воєнним станом. Така конфіскація не вимагає ніякої аргументації, але виникає обовʼязок компенсувати вартість. Тому поки що цей спосіб не використовується.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні