Василь Хмельницький, Генадій Буткевич, Рінат Ахметов і  Томаш Фіала. Ілюстрація Анна Наконечна /Олександр Чекменьов/особистий архів
Категорія
Новини
Дата

Угоди Ахметова, бум в IT та приватизація. Ринок M&A в Україні може встановити рекорд за чотири роки. Хто і кого купує

Василь Хмельницький, Генадій Буткевич, Рінат Ахметов і Томаш Фіала. Ілюстрація Анна Наконечна Фото Олександр Чекменьов/особистий архів

Компанії групи СКМ Ріната Ахметова, які у 2021 році придбали Дніпровський меткомбінат, встановили контроль над Покровською вугільною групою, купили 24,5% Кіровоградобленерго та Ідея Банк, були помітним, але далеко не єдиним гравцем на ринку M&A. Загальна сума угод за 11 місяців року склала $1,2 млрд і вже перевищила показник за весь 2020-й

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Минулого року сума M&A склала $1 млрд, каже партнер Deloitte в Україні Дмитро Ануфрієв, посилаючись на дані EMIS. «Можна констатувати стрімке зростання ринку М&А, і цей тред має всі підстави продовжуватися», – вважає він. 

Інвестори обирають ІТ, металургійний та гірничодобувний сектори, зазначає керівник практики супроводження корпоративних угод KPMG в Україні Світлана Щербатюк. Дві третини угод, за її словами, укладено за участі вітчизняних інвесторів, проте більшість угод в ІТ-секторі – у інвесторів із країн Європи, Північної Америки та СНД.

Знаковими стали угоди з придбання американською компанією VistaPrint української Depositphotos, залучення Creatio інвестицій від VolitionCapital та Horizon Capital, придбання Ciklum чеської компанії-розробника CN Group в Genesis Capital.

Українські стартапи за 11 місяців 2021 року залучили $1,68 млрд інвестицій, або втричі більше, ніж за весь 2020-й, каже Ануфрієв. Він очікує на подальше збільшення M&A угод у цьому секторі та в українському АПК на тлі рекордної врожайності зернових та відкриття ринку землі.

Іноземні інвестори отримали позитивний сигнал: у листопаді Україна отримала новий транш від МВФ, а українська економіка відновлюється після падіння на 4,2% у 2020 році. Цього року очікується зростання ВВП України на 3%. 

Серед важливих угод, обсяг яких невідомий, цього року виділяються поглинання «Сільпо» мережі «Фуршет», вихід співвласника АТБ Генадія Буткевича в нафтовидобувний бізнес через компанії «Укрнафтінвест», інвестиції Horizon Capital у роздрібну мережу «Аврора» та купівля кількох обʼєктів комерційної нерухомості (логістичний комплекс Amtel та офісний центр Viking) Dragon Capital Томаша Фіали.

Що далі

Загальне зростання активності інвесторів пояснюється відкладеним попитом «ковідного» 2020 року і великим обсягом грошей у світі завдяки пакетам підтримки урядами своїх держав, каже керуючий партнер EY в Україні Богдан Ярмоленко.

Середня вартість угод в Україні за останні роки становить $20–30 млн, зазначає Ярмоленко з EY, проте зараз готують кілька «мегаугод» з чеком у мільярди доларів США. Він не розголошує імен, даючи підказку, що це українські технологічні компанії, створені з нуля протягом останньої декади.

Зростає інтерес інвесторів з азійських країн, каже Щербатюк, однак частіше йдеться не про класичний M&A, а про фінансування чи спільну реалізацію інфраструктурних проєктів. На радарі інвесторів з країн Азії та Близького Сходу – український сектор телекомунікацій, інновацій та технологій, а для ОАЕ особливий інтерес становлять інвестиції для посилення продовольчої безпеки.

Привабливим сектором є інфраструктура, вважає Ярмоленко, де можливе залучення інвесторів через механізм державно-приватного партнерства. Є сподівання на велику приватизацію, каже Щербатюк, згадуючи купівлю «Більшовика» консорціумом інвесторів за участі «А Девелопмент» Олексія Баранова та UDP під керівництвом Андрія Іванова за 1,4 млрд грн. Також слід очікувати аукціони щодо виробника титанової сировини АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» та «Президент-готелю».

У полі зору інвесторів в Україні та світі залишається сфера охорони здоров’я, телемедицина, фарма та healthtech, зазначає Щербатюк. Після продажу «Добробуту» та аптечної мережі ТАС, каже вона, найближчим часом слід очікувати нові угоди в healthtech. Є пожвавлення в банківському секторі. Зокрема, до часткової або повної приватизації готуються найбільші гравці Ощадбанк та ПриватБанк.

У секторі прямого інвестування потужність нарощують фонди: Horizon Capital залучив $258 млн до HCGF II, а Dragon Capital збільшив активи з початку року на $100 млн. Новий private equity fund із потенційним обсягом понад $100 млн у жовтні 2021-го запустив консоціум фінансистів на чолі з експартнером Horizon Capital Костянтином Магалецьким та співвласником найбільшого українського портового оператора ТІС Андрієм Ставніцером.

Активність на ринку злиття та поглинання за результатами року перевищить найуспішніші показники 2018–2019 років, прогнозує Щербатюк. Це пожвавлення відповідає загальносвітовому тренду, констатує Ярмоленко. Загальна вартість M&A угод у світі за дев’ять місяців 2021 року, згідно з глобальним дослідженням EY, у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року зросла у 3,5 раза – до $3,9 трлн, і є рекордною за останні п’ять років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні