Герман Хан і Михайло Фрідман. Ілюстрація monobank / Анна Наконечна /Олександр Чекменьов
Категорія
Новини
Дата

Мільярдери Михайло Фрідман та Герман Хан пропонували за monobank понад $1 млрд. Чому угода не відбулася?

Герман Хан і Михайло Фрідман. Ілюстрація monobank / Анна Наконечна Фото Олександр Чекменьов

Міжнародний консорціум на чолі з LetterOne (основні власники – російські мільярдери Михайло Фрідман, Герман Хан та їхні партнери) планував придбати monobank за більш ніж $1 млрд, розповіли Forbes два не пов'язані один з одним фінансисти.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Про це йдеться у матеріалі Forbes «Як влаштована фінансова імперія Сергія Тігіпка». Про переговори з неназваними інвесторами Forbes розповів і Сергій Попенко, голова наглядової ради Універсал Банку, на базі якого працює mono. «Інвестори до нас приходили, ви ж читали пресу», – каже він. Джерело, близьке до власників LetterOne, не підтвердило і не спростувало цю інформацію.

Чому угода не відбулася? Партнери не змогли домовитися між собою, пояснює Forbes Олег Гороховський, один із засновників Fintech Band (паритетно володіє monobank разом із групою ТАС Сергія Тігіпка).

«Були інтенсивні переговори. Наша сторона ще не готова до транзакції, – сказав Попенко. – Це був інтерес, який призвів до наших роздумів. Але наша готовність була недостатньою».

Оцінку mono у $1 млрд, яку раніше озвучував і Гороховський, Попенко вважає обґрунтованою: проєкт потрібно оцінювати за мультиплікаторами не банків, а технологічних компаній, вважає він.

«Якщо застосувати мультиплікатор із прибутку, який навіть в Україні становить 6, вартість mono становитиме $1 млрд, – каже Попенко. – Будучи нульовим активом три роки тому, monobank зараз обслуговує понад чотири мільйони клієнтів і має другий за розміром рітейловий портфель у країні після ПриватБанку. Коли є така успішна історія, ринок та ризик країни вторинні. У такі компанії інвестори готові вкладатися за будь-якими мультиплікаторами».

Світовий фінтех-бум підтверджує аргументи Попенка. У третьому кварталі 2021-го один із трьох нових стартапів-однорогів у світі – фінтехкомпанія. Зокрема, 46 фінтехкомпаній вийшли на біржу цього року, тоді як за весь 2020 рік це зробила 31 компанія такого напряму. За даними Forbes.com, бразильський необанк Nubank подав заявку про вихід на IPO, що може підвищити його оцінку до $55 млрд. Дохід необанку у першій половині 2021 року становив $716 млн, а чистий прибуток – $13,7 млн без урахування операцій у Мексиці та Колумбії. Шведський фінтех-стартап Klarna у червні 2021 року був оцінений у $45,6 млрд, а Revolut, серед співзасновників якого українець Влад Яценко оцінюється в $33 млрд.

Прогноз із прибутку monobank у 2021-му станом на початок жовтня – 4 млрд грн, говорив Forbes Попенко. Проте банк може заробити і більше – близько 5 млрд грн, уточнив Гороховський.

У січні – вересні 2021-го Універсал Банк отримав 2,5 млрд грн чистого прибутку, або у шість разів більше, ніж роком раніше. Кількість активних карт mono до вересня 2021-го зросла до 4,3 млн штук – удвічі більша, ніж 2020-го. Роздрібний кредитний портфель за рік виріс у півтора рази – до 23,3 млрд грн, що зробило його другим на ринку за обсягами кредитів фізособам. Обсяг розрахунків у мережі POS-терміналів на одного клієнта, за словами Гороховського, збільшився майже втричі – з 3075 грн у вересні 2020-го до 8055 грн у вересні 2021-го.

Співвласники mono поки що не отримували нових від потенційних покупців. Один із подальших сценаріїв, за словами Гороховського, – продаж частини mono через SPAC чи IPO у горизонті трьох років.

Михайло Фрідман займає 11-й рядок у рейтингу найбагатших людей Росії від Forbes з оцінкою $15,5 млрд, Герман Хан – 18-й у рейтингу з оцінкою $10 млрд. У світовому рейтингу мільярдерів Фрідман на 128-му місці, Хан – на 224-му. В Україні їм належить Альфа Банк Україна, «Київстар» – найбільший телеком-оператор та IDS Borjomi (бренди «Моршинська», «Миргородська»).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні