Категорія
Новини
Дата

Секретар РНБО радить розміщувати нові виробничі потужності на Заході України

Зараз нові виробництва логічно створювати на Заході України. Таку думку в інтервʼю «Інтерфакс-Україна» озвучив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Олександр Литвиненко.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За радянських часів та за інерцією у перші роки незалежності України саме зі стратегічного погляду потужності розміщувалися на лівому березі Дніпра, зазначив секретар РНБО. «Наразі, мабуть, логічно змінювати їхню локацію», – сказав Литвиненко.
  • На його думку, характерна для ХХ століття концентрація виробництва поступається місцем розосередженим схемам розміщення потужностей. «І це виправдано не лише для ОПК, а й для енергетики», – додав секретар РНБО.

Контекст

Від початку великої війни майже 19 000 українських компаній переїхало, повідомляє Опендатабот із посиланням на дані ЄДР. З усієї кількості компаній, які змінили своє розташування від початку вторгнення, трохи більше 1000 переїхали з міста до області. Половина з них – понад 600 підприємств – виїхали з Києва, а ще 60 (5,1%) – з Одещини.

Переважно для переїзду обирають Київську область – 546 переїздів. Це майже кожна друга релокація бізнесу від початку повномасштабної війни. А найпопулярнішим став маршрут з Києва до Київської області: 359 релокацій. Фактично 30% усіх випадків, коли бізнес переїздить в область, припадають на цей маршрут. 

Інші маршрути виявилися менш популярними. Наприклад, на другому та третьому місцях – шляхи від Львівської до Київської області та із Києва до Закарпаття – 2,7% та 2,6% відповідно.

Раніше зазначалося, що Харківське АТ «Укренергомашини» (колишні АТ «Турбоатом» і АТ «Електроважмаш») створить філії у Львівській, Закарпатській та Чернівецькій областях для розміщення виробничих потужностей. Рішення ухвалено наглядовою радою компанії 18 квітня.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні