Категорія
Новини
Дата

Sense Bank Фрідмана після націоналізації може очолити колишня топменеджерка ПриватБанку

Після переходу Sense Bank (колишнього «Альфа-Банк Україна») у держвласність, що може статися вже найближчими днями, установу може очолити Галина Пахачук. У 2016–2021 роках вона була заступницею голови правління ПриватБанку, а нині очолює департамент фінансового контролінгу НБУ. Про це розповіли пʼятеро співрозмовників Forbes із трьох різних держустанов та серед менеджерів, дотичних до чинних акціонерів банку, йдеться в редакційному матеріалі.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти: 

  • Вибір на користь Пахачук, ймовірно, обумовлений досвідом в іншому націоналізованому держбанку – «Приваті». Пахачук працювала в банку з моменту націоналізації наприкінці 2016-го до середини 2021-го. З липня 2017-го по лютий 2018-го була виконувачем обовʼязків голови правління установи.  
  • Зараз Пахачук очолює департамент фінансового контролінгу Національного банку.
  • Співрозмовники Forbes, які назвали Пахачук як ймовірну СЕО Sense Bank, не уточнили, хто увійде до її топменеджерської команди; 
  • Пахачук зазначила Forbes, що не може ані підтвердити, ані спростувати інформацію про своє призначення у Sense Bank.
  • Процес націоналізації може розпочатися вже найближчої пʼятниці, 30 червня, зазначають четверо зі співрозмовників. Однак точну дату ще не визначено, додає високопосадовець в одній із фінансових держструктур, що попросив не згадувати його імені у цій статті через сенситивність теми; 

Контекст

У лютому минулого року ЄС застосував санкції до російських акціонерів Альфа-Банку Михайла Фрідмана та Петра Авена. Їм належало 32,86% та 12,4% акцій відповідно, за даними НБУ на 1 січня 2022 року. 2 березня НБУ позбавив їх права голосу в банку та 21 квітня погодив Сімеона Дянкова на позицію довіреної особи, якій передано право голосу підсанкційних акціонерів. 

У жовтні 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон про виведення з ринку системно важливих банків під час воєнного стану. Однак Sense Bank мав хороші фінансові показники, тому в НБУ не було підстав визнати його неплатоспроможним та відтак запустити процедуру націоналізації.

29 травня Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє націоналізувати банки, стосовно акціонерів яких запроваджені міжнародні або українські санкції. Під це визначення підпадає саме Sense Bank. 16 червня президент підписав цей закон, чим відкрив шлях до націоналізації банку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні