Категорія
Новини
Дата

Сербія погодилася надати Україні зброю, відповідно до секретних документів Пентагону. Міноборони країни все спростовує

Сербія єдина в Європі відмовилася запровадити санкції проти Росії, але погодилася поставити зброю Україні або вже відправила її, згідно із секретним документом Пентагону, пише Reuters. Водночас сербський міністр оборони Мілош Вучевич спростував цю інформацію.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Документ із даними про постачання є коротким викладом відповідей європейських урядів на запити України щодо військової підготовки чи зброї, він був серед десятків секретних документів США, розміщених в Інтернеті за останні тижні.
  • У документі під назвою «Європа | Відповідь на російсько-український конфлікт, що триває», у вигляді діаграми перераховані «оціночні позиції» 38 європейських урядів у відповідь на прохання України про надання військової допомоги.
  • Діаграма показала, що Сербія відмовилася проводити навчання українських сил, але зобовʼязалася відправити летальну допомогу чи вже надала її. 
  • У ньому також йдеться, що Сербія має політичну волю і військову здатність надати зброю Україні в майбутньому.
  • Документ має гриф Секретно та NOFORN, що забороняє його передачу іноземним спецслужбам та військовим. Він датований 2 березня.
  • У березні Москва заявила, що запросила у Белграда офіційне пояснення щодо ймовірних поставок, повідомили росЗМІ із посиланням на прессекретаря МЗС Росії Марію Захарову.
  • Виробник зброї Krusik Corp. із Валево заперечує постачання Україні ракет чи іншої зброї. Президент Сербії Александар Вучич назвав звинувачення «запеклою брехнею».
  • «Ми не експортували зброю чи боєприпаси до Росії чи України», – сказав він під час візиту до Катару 5 березня.
  • Нині ж Белград заперечує відправку Україні зброї та іншої смертоносної допомоги, заявивши, що хоча зброя сербського виробництва могла потрапити на війну з Росією, Сербія її не постачала, пише Financial Times.
  • Міністр оборони Мілош Вучевич спростував інформацію про те, що Сербія зобовʼязалася поставити зброю і відправила її. 

Контекст

Сербія за традицією є союзником Росії та єдиною із 44 європейських країн, яка не приєдналася до санкцій після вторгнення РФ до України, що стало каменем спотикання у відносинах Белграда із Заходом.

В економічному плані Сербія впродовж багатьох років вибуває з орбіти Росії. На РФ припадає близько 6% зовнішньої торгівлі Сербії. ЄС, безперечно, є найбільшим партнером. Щоб стабілізувати фінансове становище, наприкінці минулого року Сербія отримала фінансування у розмірі €2,4 млрд від Міжнародного валютного фонду та кредит у розмірі $1 млрд від Обʼєднаних Арабських Еміратів, які зміцнюють звʼязки з балканською країною.

З того часу, як у лютому минулого року почалася війна, Вучич намагався врівноважити тісні звʼязки з Москвою своєю метою вступу до Європейського Союзу.

У січні 2023 року Вучич, який зазвичай підтримував дружні відносини з Росією, відкинув територіальні претензії президента РФ Володимира Путіна до України, про це він заявив у інтервʼю Bloomberg. Вучич, який останніми роками провів десятки зустрічей із Путіним, сказав, що не розмовляв із ним «багато місяців».«Ми від початку говорили, що не хочемо і не можемо підтримати вторгнення Росії в Україну, – сказав Вучич. – Для нас Крим – це Україна, Донбас – це Україна, так і залишиться».

Минулого тижня в соціальних мережах було опубліковано секретні військові документи, в яких детально описано плани США та НАТО щодо розбудови Збройних сил України перед запланованим контрнаступом, пише The New York Times із посиланням на високопосадовців адміністрації Байдена.

У документах не наводяться конкретні бойові плани, наприклад як, коли і де Україна має намір розпочати наступ, який, за словами американських офіційних осіб, ймовірно, відбудеться наступного місяця або близько того. 

Аналітики заявили у пʼятницю, 7 квітня, що може бути важко оцінити вплив розкриття документів на бойові дії на передовій зараз та найближчими місяцями. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні