Категорія
Новини
Дата

Україна змінила деякі військові плани після витоку американських секретних документів – CNN

Україна вже змінила деякі військові плани через витік американських секретних документів. Про це пише CNN з посиланням на джерело, близьке до Офісу президента України. У Міноборони США заявили, що перевіряють достовірність злитих документів. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Видання не наводить більше деталей про плани Києва і які зміни до них внесли. 
  • Як зазначає CNN, один із 53 документів, які могли були підготовлені в період із середини лютого до початку березня, свідчить про те, що США шпигують за Володимиром Зеленським. 
  • Співрозмовник видання, близький до Офісу президента України, зазначає, що це не дивно, але українські чиновники розчаровані можливим витоком.
  • В одному зі звітів американської розвідки йдеться, що Зеленський наприкінці лютого «запропонував завдати ударів по місцях дислокації російських військ у Ростовській області» за допомогою безпілотників, оскільки Україна не має далекобійної зброї.
  • Видання зазначає, що це може пояснити публічні заяви США про небажання передавати Україні ракетні комплекси великої дальності через побоювання, що Україна використає їх для ударів по території Росії.
  • Американські чиновники побоюються, що ці викриття можуть поставити під загрозу чутливі джерела і скомпрометувати важливі міжнародні відносини, зазначає CNN.
  • У Міноборони США заявили, що перевіряють достовірність злитих документів. За словами офіційних осіб, широта тем у документах свідчить про те, що їх міг оприлюднити американець, а не союзник.
  • «Зараз увага зосереджена на тому, що це витік із США, оскільки багато документів були лише в руках США», – сказав в інтерв’ю Reuters Майкл Малрой, колишній високопоставлений чиновник Пентагону.
  • Витік змусив Пентагон вжити заходів для посилення контролю за потоком таких надсекретних документів, зазвичай доступних сотням людей в уряді.

Контекст

На початку квітня NYT написала про ймовірний витік секретних документів Пентагону, які зʼявилися у соцмережах. Опубліковані файли свідчать про те, що США шпигують не лише за ймовірними противниками, а й за союзниками. 

Також документи розкривають можливі плани США та НАТО щодо нарощування збройних сил України перед запланованим контрнаступом. Натомість частина цих документів була відредагована. В Офісі президента України назвали ці матеріали «фотошопом». Радник голови ОП Михайло Подоляк у дописі в Twitter зазначив, що документи опубліковані не в оригінальному вигляді і ніяк не вплинуть на майбутні події.

Пізніше у соцмережі злили нову порцію документів. Вони, за даними NYT, детально описують секрети американської національної безпеки щодо України, Близького Сходу та Китаю.

Високопоставлений представник американської розвідки назвав витік «кошмаром для групи «Пʼяти очей», маючи на увазі США, Велику Британію, Австралію, Нову Зеландію і Канаду, які активно обмінюються розвідувальною інформацією.

Офіційні особи США заявили, що розслідування перебуває на початковій стадії, і ті, хто його проводить, не виключають можливості того, що за витоком інформації стоять проросійські елементи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні