Севастополь не гумовий. Чому населення окупованого міста в Криму збільшується рекордними темпами /Shutterstock
Категорія
Картина дня
Дата

Севастополь не гумовий. Чому населення окупованого міста в Криму збільшується рекордними темпами

Shutterstock

Кількість населення Севастополя виросла на 13,5% за рік, до 509 992 осіб, підрахував Росстат. Місто в анексованому Криму вперше переступило позначку в півмільйона жителів. Що не так з аномальним зростанням населення окупованого міста

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Населення Севастополя в 2020-му збільшилося на майже 61 000 осіб, підрахувала окупаційна адміністрація. Для порівняння: кількість жителів Києва за минулий рік скоротилася на 5180 осіб, Одеси – на 1873, а Автономної Республіки Крим – на 10 240; населення зменшується по всій Україні, крім Київської області.

Природний спад населення в Севастополі в 2020 році пришвидшився до 42% – у місті померло на 2132 особи більше, ніж народилося. Поточне зростання було повністю забезпечене приїжджими.

Хто їде до Севастополя? Переважно російські військові та їхні родини, каже Андрій Клименко, керівник Інституту чорноморських стратегічних досліджень. За словами Клименка, тривалий час цю інформацію приховували, щоб не видати кількість російських солдатів у Криму.

Можливо, влада Севастополя не приховувала військових, а просто не реєструвала їх офіційно, припускає Олександр Гладун, заступник директора Інституту демографії. «Офіцерський склад із сімʼями могли розмістити в тимчасовому житлі і не реєструвати, а минулого року їх переселили на постійне місце», – каже він.

Росстат також міг уточнити цифри, щоб Севастополь отримав більше трансфертів із федерального бюджету, каже російський незалежний демограф Олексій Ракша. Севастополь та Автономна республіка Крим залишаються дотаційними після окупації в 2014 році – близько 70% їхніх бюджетів забезпечують надходження з федерального бюджету Росії. Чим більше населення, тим більший обсяг дотацій можна отримати, вважає Ракша.

Доходи бюджету Севастополя на 2021 рік становлять 52,5 млрд рублів, що на 9,8% менше, ніж 2020-го, дотації – 35,3 млрд рублів (-15,9%), витрати – 54,6 млрд рублів (-11,5%). У 2020 році Севастополь був четвертим за часткою держпідтримки після Інгушетії, Чечні й Туви. Але в 2021-му, на серпень, обсяг дотацій місту вже виріс приблизно на 20%, пише Коммерсантъ.

Ще одна можлива причина – бажання окупаційної влади продемонструвати високу явку й сильну підтримку «Єдиної Росії» в Севастополі на минулих 17–19 вересня виборах до Державної думи, каже Сергій Мокренюк, представник Крайової ради українців Криму. Втім, результати виборів цю теорію не підтверджують, зазначає Сергій Шпількин, російський незалежний електоральний аналітик. «У чисельності виборців такого приросту немає, відповідно, і на результатах не відбилося», – каже він. На минулих виборах явка в Севастополі – 49,26%, це 166 555 виборців. На попередніх виборах у 2016 році вона була 47%, проголосували 147 430 осіб, свідчать дані окупаційної адміністрації.

Приріст населення можуть побічно демонструвати і збільшення споживання електроенергії, газу, і зростання цін на житло. Споживання електроенергії в Криму з 2014-го по 2020 рік зросло на 20%, до 7,9 млрд кВт-год, а газу – на 80%, до 3 млрд кубометрів на рік. Середня ціна квадратного метра житлової нерухомості на півострові збільшилася з 2014-го по 2019 рік на 44%, майже до 36 600 грн, свідчать дані Ціан, російської бази оголошень нерухомості.

Приріст жителів Севастополя насправді ще вищий – статистика досі «не бачить» 90 000–140 000, пише російський Forbes. Справа в тому, що чиновники, російські пенсіонери й мігранти з окупованого Донбасу не поспішають отримувати кримську прописку, щоб не потрапити під санкції, які забороняють вʼїзд до США і Європейського Союзу, каже Клименко.

Як пояснює приріст Росстат? Відомство стверджує, що населення зросло після того, як МВС Росії «уточнило» дані про кількість тих, хто переїхав до Севастополя за чотири роки, з 2015-го по 2019-й. Єдине, що можна сказати з упевненістю про свіжу статистику Росстату, – довіряти російським джерелам не можна, вважає Мокренюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні