Категорія
Новини
Дата

Shell припиняє спотові закупівлі російської нафти та газу

1 хв читання

Одна з найбільших нафтогазових компаній світу Shell припиняє спотові закупівлі російської нафти та газу. Також компанія закриває всі сервісні станції та виробництво авіапального та мастильних матеріалів у Росії. Про це компанія повідомила на своєму сайті.

Головні факти:

  • Shell оголосила про свій намір поетапно вийти з участі у всіх російських вуглеводнях, включаючи сиру нафту, нафтопродукти, газ і зріджений природний газ (СПГ), відповідно до нових вказівок урядів своїх країн.
  • У якості негайного першого кроку компанія припинить всі спотові закупівлі російської сирої нафти. Також компанія закриє свої автозаправні станції і виробництво авіаційного палива і мастильних матеріалів у Росії.
  • Компанія має намір не продовжувати термінові контракти.
  • Shell також змінює ланцюжок поставок сирої нафти, щоб виключити російські обсяги. Зробити це хочуть якомога швидше, але фізичне місцерозташування і наявність альтернатив означають, що це може зайняти кілька тижнів і призведе до зниження продуктивності на деяких нафтопереробних заводах компанії.

Контекст:

5 березня Shell Plc придбала партію російської нафти сорту Urals з рекордною знижкою, продемонструвавши готовність купувати енергоресурси в Росії, попри її агресію проти України. «Ми прекрасно усвідомлюємо, що наше рішення минулого тижня закупити партію російської сирої нафти для переробки на такі продукти, як бензин і дизельне паливо, незважаючи на те що воно було прийнято з урахуванням безпеки поставок, було неправильним, і ми приносимо вибачення», – повідомили в компанії 8 березня.

«Ми будемо направляти прибуток від обмежених обсягів російської нафти, яку будемо переробляти, в спеціальний фонд», – сказав генеральний директор Shell Бен ван Берден.

Ціна на нафту Brent Crude досягла позначки у $139 за барель, потім опустилася до $130 за барель. Ціна на американську нафту, яка визначається ф’ючерсами West Texas Intermediate crude, пробила максимум у $130 під час торгів, передає CNBC. Нафта дорожчає на фоні розмов про заборони її імпорту з Росії.

Росія – третій за величиною виробник нафти у світі після США і Саудівської Аравії. Вона зазвичай експортує близько 7,5 млн барелів нафти на добу. Найбільшими імпортерами російської нафти є Європа (53%) й Азія (39%). Низка європейських НПЗ, включно з Neste і Preem зі Швеції, відмовились від Urals та почали шукати інші місця.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні