Категорія
Новини
Дата

Shell припиняє спотові закупівлі російської нафти та газу

Одна з найбільших нафтогазових компаній світу Shell припиняє спотові закупівлі російської нафти та газу. Також компанія закриває всі сервісні станції та виробництво авіапального та мастильних матеріалів у Росії. Про це компанія повідомила на своєму сайті.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Головні факти:

  • Shell оголосила про свій намір поетапно вийти з участі у всіх російських вуглеводнях, включаючи сиру нафту, нафтопродукти, газ і зріджений природний газ (СПГ), відповідно до нових вказівок урядів своїх країн.
  • У якості негайного першого кроку компанія припинить всі спотові закупівлі російської сирої нафти. Також компанія закриє свої автозаправні станції і виробництво авіаційного палива і мастильних матеріалів у Росії.
  • Компанія має намір не продовжувати термінові контракти.
  • Shell також змінює ланцюжок поставок сирої нафти, щоб виключити російські обсяги. Зробити це хочуть якомога швидше, але фізичне місцерозташування і наявність альтернатив означають, що це може зайняти кілька тижнів і призведе до зниження продуктивності на деяких нафтопереробних заводах компанії.

Контекст:

5 березня Shell Plc придбала партію російської нафти сорту Urals з рекордною знижкою, продемонструвавши готовність купувати енергоресурси в Росії, попри її агресію проти України. «Ми прекрасно усвідомлюємо, що наше рішення минулого тижня закупити партію російської сирої нафти для переробки на такі продукти, як бензин і дизельне паливо, незважаючи на те що воно було прийнято з урахуванням безпеки поставок, було неправильним, і ми приносимо вибачення», – повідомили в компанії 8 березня.

«Ми будемо направляти прибуток від обмежених обсягів російської нафти, яку будемо переробляти, в спеціальний фонд», – сказав генеральний директор Shell Бен ван Берден.

Ціна на нафту Brent Crude досягла позначки у $139 за барель, потім опустилася до $130 за барель. Ціна на американську нафту, яка визначається ф’ючерсами West Texas Intermediate crude, пробила максимум у $130 під час торгів, передає CNBC. Нафта дорожчає на фоні розмов про заборони її імпорту з Росії.

Росія – третій за величиною виробник нафти у світі після США і Саудівської Аравії. Вона зазвичай експортує близько 7,5 млн барелів нафти на добу. Найбільшими імпортерами російської нафти є Європа (53%) й Азія (39%). Низка європейських НПЗ, включно з Neste і Preem зі Швеції, відмовились від Urals та почали шукати інші місця.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні