ШІ-стартап xAI близький до раунду в $6 млрд. Ілон Маск заручився підтримкою гігантів венчурного капіталу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ШІ-стартап xAI близький до раунду в $6 млрд. Ілон Маск заручився підтримкою гігантів венчурного капіталу

2 хв читання

Getty Images

Компанія Ілона Маска xAI заручилася новою підтримкою від гігантів венчурного капіталу Кремнієвої долини Lightspeed Venture Partners, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital і Tribe Capital, пише The Financial Times. Мільярдер наближається до нового раунду фінансування, але йому не вистачає «кількох сотень мільйонів доларів».

Ілон Маск намагається наздогнати лідерів ринку OpenAI, Anthropic і Google, які випустили більш потужні генеративні моделі ШІ.

Деталі

  • Інвестори зобовʼязалися приєднатися до останнього раунду фінансування xAI, в якому Маск прагне залучити близько $6 млрд, кажуть співрозмовники видання. Однак один з інвесторів, який брав участь у раунді, зазначив, що голові Tesla не вистачає «кількох сотень мільйонів доларів» до цієї мети. 
  • Мільярдер намагається переконати потенційних інвесторів, що xAI може зміцнити свої позиції завдяки звʼязкам з компаніями, які він очолює (Tesla, X, Spice X, Neuralink). Саме вони можуть надати технології, дані та ранній дохід як клієнти стартапу, вважає Маск.
  • Раунд фінансування дасть xAI так звану «пост-грошову» оцінку в $24 млрд після врахування нових інвестицій і допоможе стартапу розробити нові версії чат-бота Grok, зазначає видання. 
  • Один з інвесторів сказав, що його переконала презентація Маска, але застеріг, що xAI «відстає» від своїх конкурентів. «Щоб наздогнати їх, вам потрібно витратити мільярди доларів на чипи та інфраструктуру», – попередив він. 
  • Під час збору коштів для xAI такі інвестори, як Sequoia і Andreessen, які раніше підтримували компанії Маска, включаючи X і SpaceX, отримали відмову в підтримці підприємства штучного інтелекту в обмін на 25% акцій, кажуть люди, знайомі з ходом переговорів.
  • Інший інвестор з Кремнієвої долини додав, що більша частина фінансування була отримана через банки та спеціальні фонди, в тому числі за межами США.

Контекст

Ілон Маск був одним з інвесторів-засновників OpenAI, але пішов із компанії в 2018 році через розбіжності з генеральним директором Семом Альтманом. У липні 2022 року він заснував власну компанію в галузі ШІ, скаржачись на те, що такі конкуренти, як OpenAI, Microsoft і Google, цензурують свої продукти штучного інтелекту і недостатньо приділяють увагу заходам безпеки.

У грудні минулого року xAI запустила свій перший продукт – чат-бота Grok, який навчається з використанням постів у соціальних мережах на X, що дозволяє йому давати більш актуальні відповіді, ніж конкуренти.

Вперше про плани Ілона Маска залучити $6 млрд для xAI стало відомо на початку цього року. Як зазначала тоді FT, мільярдер сподівався на глобальних інвесторів, зокрема Гонконгу, для фінансування його проєкту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні