Стартап Ілона Маска xAI прагне залучити $6 млрд від інвесторів, щоб конкурувати з OpenAI – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Стартап Ілона Маска xAI прагне залучити $6 млрд від інвесторів, щоб конкурувати з OpenAI – FT

Getty Images

Cтартап xAI Ілона Маска веде переговори про залучення до $6 млрд, оскільки мільярдер сподівається на глобальних інвесторів, зокрема Гонконгу, для фінансування його проєкту – конкурента OpenAI, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами джерел, останніми тижнями стартап мільярдера в галузі штучного інтелекту привернув увагу багатих людей та інвесторів по всьому світу.
  • Три джерела, знайомі з переговорами, сказали, що Маск сподівається залучити до $6 млрд нового акціонерного капіталу для xAI за запропонованої оцінки $20 млрд. Проте інформатори попередили, що переговори тривають і Маск все ще перевіряє апетит інвесторів на такі великі суми.
  • Одна людина повідомила, що стартап націлився на суверенні фонди добробуту на Близькому Сході, тоді як інші сказали, що були перемовини із інвесторами у Японії та Південній Кореї.
  • Водночас збір грошей у Гонконгу для американської фірми, що займається штучним інтелектом, може стати політично небезпечним процесом у міру зростання геополітичної напруженості.
  • У грудні компанія xAI Маска запустила свій перший продукт – чат-бота Grok, який навчається з використанням постів у соціальних мережах на X, що дозволяє йому давати більш актуальні відповіді, ніж конкуренти.
  • За словами одного з джерел, Morgan Stanley координує збір коштів. 

Контекст

Маск був одним з інвесторів-засновників OpenAI, але пішов із компанії в 2018 році через розбіжності з генеральним директором Семом Альтманом. У липні минулого року він заснував власну компанію в галузі штучного інтелекту, скаржачись на те, що такі конкуренти, як OpenAI, Microsoft і Google, цензурують свої продукти штучного інтелекту і недостатньо приділяють увагу заходам безпеки.

Масштаб збору коштів свідчить про величезні витрати, необхідні для розробки генеративного штучного інтелекту. Моделі, які за секунди створюють текст, зображення і код, потребують величезних обчислювальних потужностей, обсягів даних та нових чипів.

OpenAI лише від Microsoft залучив близько $13 млрд. Інші стартапи, такі як Anthropic та Cohere, також залучили мільярди доларів від таких компаній, як Google, Amazon, та провідних груп венчурного капіталу Кремнієвої долини.

OpenAI перебуває в процесі вторинного продажу акцій деяких своїх співробітників у рамках угоди, яка оцінює бізнес у $86 млрд.

У грудні xAI Маска подала до Комісії з цінних паперів та бірж США документи, що свідчать про те, що вона прагне залучити $1 млрд фінансування від інвесторів в акціонерний капітал. У січні агентство Bloomberg повідомляло, що компанія залучила $500 млн. Маск заявив у X, що це «фейкова новина».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні