Категорія
Новини
Дата

«Школа офлайн». Міносвіти планує повернути до очного навчання 300 000 учнів до кінця року

2 хв читання

Міністерство освіти і науки розпочинає комплексну програму з поліпшення якості освіти «Школа офлайн», яка передбачає повернення щонайменше 300 000 учнів за шкільні парти вже цього року, повідомив очільник відомства Оксен Лісовий. Наразі майже 1 млн дітей навчається онлайн.

Українські учні відстають у математиці, природничо-наукових дисциплінах та читанні порівняно з однолітками з країн ОЕСР, свідчить дослідження якості освіти PISA 2022.

Ключові факти

  • Міносвіти заявляє, що за останні чотири роки українська система освіти зазнала значних втрат. 
  • COVID-19 та повномасштабна війна позначилися на динаміці й досягненнях учнів, і, як наслідок, українські діти відстають від однолітків з інших країн на 1,5–2,5 року навчання, повідомляє МОН із посиланням на дослідження PISA 2022.
  • Зазначається, що запровадження дистанційного формату навчання під час пандемії та його продовження після початку повномасштабної війни були вимушеними та важливими кроками, які допомогли зберегти систему освіти. 
  • «Водночас дистанційна освіта – одна з причин появи та поглиблення освітніх втрат у наших дітей. Тож такий формат не може бути довгостроковою стратегією для держави», – наголосив Лісовий.
  • Зараз майже 1 млн дітей навчається онлайн: приблизно 600 000 в Україні, ще майже 400 000 за кордоном. 
  • Очікується, що комплексна політика «Школа офлайн» надасть доступ до безпечної очної освіти, а також дозволить підвищити якість дистанційного навчання, якщо вихід офлайн неможливий.
  • Вона передбачає побудову укриттів, закупівлю автобусів та девайсів для тих, хто не має доступу до очної освіти. А також створення умов для навчання переміщеним особам, дітям на ТОТ та учням за кордоном.
«Школа офлайн». Міносвіти планує повернути до очного навчання 300 000 учнів до кінця року /Фото 1

Інфографіка: МОН

Контекст

Згідно з міжнародним дослідженням якості освіти PISA 2022 (Program for International Student Assessment), результати українських учнів з математики, природничо-наукових дисциплін та читання є нижчими за середні показники у країнах ОЕСР. Найбільше українські школярі відстають у читанні – майже на 2,5 року навчання. 

Середній бал 15-річних українських підлітків з математики становить 441, із читання – 428, з природничо-наукових дисциплін – 450.

Після оприлюднення цих даних міністр освіти і науки Оксен Лісовий назвав результати PISA 2022 для України «невтішними, але цілком очікуваними». Погіршення результатів він повʼязав із пандемією COVID-19 і неготовністю системи освіти до цього, повномасштабною війною, а також зі стресом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд