Категорія
Новини
Дата

«Діра для ухилянства». Міносвіти змінює правила вступу до аспірантури на тлі рекордної кількості претендентів-чоловіків

2 хв читання

Міністерство освіти і науки змінює правила вступу на аспірантуру у 2024 році, повідомив очільник відомства Оксен Лісовий. Відтепер вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми навчання, які не дають право на відстрочку від мобілізації.

В останні два роки стрімко зросла кількість чоловіків-студентів призовного віку, які хочуть навчатися на аспірантурі, у Міносвіти цей ажіотаж пов'язують із фіктивним навчанням з метою ухилення від мобілізації.

Ключові факти

  • «Жага до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тож, змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024», – написав міністр.
  • За його словами, Єдиний вступний іспит (ЄВІ) залишається, прохідний бал в частині Тесту загальної навчальної компетентності (ТЗНК) становитиме 160 балів. Ця частина є обовʼязковою для допуску до вступних випробувань закладу чи установи.
  • Іноземна мова складається і є обовʼязковою для вступу до магістратури, але не обовʼязковою для допуску до вступу до аспірантури. 
  • Відтепер вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку. 
  • Міносвіти вирішило пріоритезувати денну форму навчання і збільшило кількість місць на бюджеті – з 3200 до 7000.
  • До початку повномасштабної війни щороку на аспірантуру загалом вступали близько 7000-8000 людей, яких обирали на підставі іспитів безпосередньо у ЗВО та наукових установах, повідомив Лісовий.
  • Цього року для складання обов’язкового тесту для вступу до аспірантури (ЄВІ) всього зареєструвалися 246 189 осіб, 79% з них — це чоловіки, серед яких майже половина претендує на вступ до аспірантури. «А якщо конкретніше – 91 561 особа. Рекорд всіх рекордів», – повідомив міністр.
  • Він наголосив, що такі цифри виглядають як «аномалія», яка «шкодить якості освіти, економіці, оскільки фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів в тіні, а найголовніше – національній безпеці».
  • «Те, що система освіти стала такою «дірою» для ухилянства свідчить про симптоми її занедбаності. І саме тому ми розпочали її комплексну трансформацію» – пояснив очільник Міносвіти.
  • Лісовий також закликав повідомляти до правоохоронних органів про факти фіктивного навчання.

Контекст

На пресконференції 19 грудня президент Володимир Зеленський повідомив, що з боку військових поступила пропозиція додатково мобілізувати 450 000–500 000 людей. Після цієї заяви попередній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що військове командування не подавало запиту на конкретну цифру мобілізованих.

Наприкінці березня новий головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський заявив, що після перегляду внутрішніх ресурсів та уточнення бойового складу ЗСУ запит на кількість мобілізованих був суттєво зменшений. Він пояснив, що відбувся перегляд чисельності певних частин, які не беруть участі у бойових діях, на підставі аудиту їхньої діяльності. Це дало змогу вивільнити тисячі військовослужбовців і спрямувати їх до бойових частин.

18 травня набув чинності закон про мобілізацію. Згідно із ним, всі військовозобовʼязані чоловіки та жінки віком 18–60 років протягом 60 днів, до 16 липня включно, повинні оновити свої облікові дані. Як нове законодавство працюватиме на практиці для громадян, які зобов’язання під час мобілізації є в бізнесу, які повноваження є в поліції та територіальних центрів комплектування (ТЦК), що очікує на чоловіків за кордоном – читайте тут

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні