Категорія
Новини
Дата

Шмигаль анонсував засідання фінансового «Рамштайну» до кінця тижня

1 хв читання

Засідання фінансового «Рамштайну» – мультидонорської координаційної платформи – відбудеться вже цього тижня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 24 січня.

Ключові факти

  • За словами премʼєра, до кінця тижня також очікується засідання секретаріату координаційної платформи донорів для підтримки України. 
  • «Важливо, щоб проєкти фінансової допомоги були чітко скоординовані, тому держави «Великої сімки» створили мультидонорську координаційну платформу – так званий фінансовий Рамштайн», – зазначив Шмигаль. Він нагадав, що самі лише бюджетні потреби України в іноземній допомозі на цей рік становлять щонайменше $38 млрд.
  • Платформа діятиме в трьох основних напрямах: стала короткострокова і довгострокова підтримка України, міжнародне фінансування та координація реформ і розвитку приватного сектора. 
  • У форматі фінансового «Рамштайну», як зазначив прем’єр-міністр, співпрацюватимуть Україна, країни ЄС та G7, МВФ, ЄІБ, ЄБРР, ОЕСР та інші міжнародні фінансові організації.

Контекст

У Берліні 25 жовтня відбулася конференція з відновлення України, яку неформально назвали фінансовий «Рамштайн». До неї український уряд готувався менш масштабно, ніж до аналогічного заходу у швейцарському Лугано чотири місяці тому.

Якщо в липні Україна презентувала потенційним донорам десятирічний план відбудови на $750 млрд, то в Німеччині йшлося про на порядок скромніші суми. І уряд, і партнери на чолі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та канцлером Німеччини Олафом Шольцом цього разу більше говорили про термінові потреби України.

Вони оцінюються в $38 млрд бюджетного дефіциту та $17 млрд так званого Fast Recovery Plan. Концепт останнього – термінова відбудова найбільш критичних обʼєктів, як-от транспортна, енергетична інфраструктура, школи й лікарні.

Шансів на конкретнішу розмову щодо фінансування, ніж було після Лугано (великий український план не знайшов глибокого відгуку в донорів), зараз дійсно більше. Ще напередодні фон дер Ляєн та Шольц на правах співорганізаторів берлінської конференції опублікували спільну статтю, в якій анонсували створення координаційної платформи для донорів відбудови України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні