Категорія
Новини
Дата

Шмигаль анонсував засідання фінансового «Рамштайну» до кінця тижня

Засідання фінансового «Рамштайну» – мультидонорської координаційної платформи – відбудеться вже цього тижня, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду 24 січня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами премʼєра, до кінця тижня також очікується засідання секретаріату координаційної платформи донорів для підтримки України. 
  • «Важливо, щоб проєкти фінансової допомоги були чітко скоординовані, тому держави «Великої сімки» створили мультидонорську координаційну платформу – так званий фінансовий Рамштайн», – зазначив Шмигаль. Він нагадав, що самі лише бюджетні потреби України в іноземній допомозі на цей рік становлять щонайменше $38 млрд.
  • Платформа діятиме в трьох основних напрямах: стала короткострокова і довгострокова підтримка України, міжнародне фінансування та координація реформ і розвитку приватного сектора. 
  • У форматі фінансового «Рамштайну», як зазначив прем’єр-міністр, співпрацюватимуть Україна, країни ЄС та G7, МВФ, ЄІБ, ЄБРР, ОЕСР та інші міжнародні фінансові організації.

Контекст

У Берліні 25 жовтня відбулася конференція з відновлення України, яку неформально назвали фінансовий «Рамштайн». До неї український уряд готувався менш масштабно, ніж до аналогічного заходу у швейцарському Лугано чотири місяці тому.

Якщо в липні Україна презентувала потенційним донорам десятирічний план відбудови на $750 млрд, то в Німеччині йшлося про на порядок скромніші суми. І уряд, і партнери на чолі з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн та канцлером Німеччини Олафом Шольцом цього разу більше говорили про термінові потреби України.

Вони оцінюються в $38 млрд бюджетного дефіциту та $17 млрд так званого Fast Recovery Plan. Концепт останнього – термінова відбудова найбільш критичних обʼєктів, як-от транспортна, енергетична інфраструктура, школи й лікарні.

Шансів на конкретнішу розмову щодо фінансування, ніж було після Лугано (великий український план не знайшов глибокого відгуку в донорів), зараз дійсно більше. Ще напередодні фон дер Ляєн та Шольц на правах співорганізаторів берлінської конференції опублікували спільну статтю, в якій анонсували створення координаційної платформи для донорів відбудови України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні