Категорія
Новини
Дата

Штучний інтелект, «чисті» та оборонні технології стали найбільш привабливими секторами для інвесторів – KPMG

1 хв читання

На тлі зниження глобальних інвестицій венчурного капіталу, чисті технології (Cleantech) та штучний інтелект (ШІ) стали найбільш привабливими секторами для інвесторів. Сім з 10 найбільших угод у першому кварталі 2024 року припадають саме на ці дві галузі, йдеться у звіті Venture Pulse від KPMG Private Enterprise.

Ключові факти

  • ШІ залишається головним рушієм венчурних інвестицій на глобальному рівні. У першому кварталі виділилися великі угоди, як-от інвестиція $4 млрд в американську компанію Anthropic та значні інвестиції в YueZhiAnMian (Китай), Figure AI, Lambda (обидві – США), MiniMax AI (Китай) та Mistral AI (Франція). 
  • Генеративний ШІ продовжує залучати інвестиції, орієнтовані на великі мовні моделі та інтеграцію ШІ в бізнес-процеси для підвищення продуктивності, йдеться у звіті KPMG. Microsoft активно розвиває цей напрям, включно з партнерством з Mistral AI і залученням співзасновника Inflection.
  • У першому кварталі 2024 року зʼявилося відразу 10 нових єдинорогів – стартапів, вартість яких перевищила $1 млрд, причому кожен із них базується на технологіях штучного інтелекту. 
  • Більшість із цих компаній розташовані у США, включаючи Celestial AI, Together AI, Perplexity, Io.net, Figna AI та ElevenLabs. Також у Китаї (YueZhiAnMian та Miotec), Франції (Mistral) та Індії (Kruti) зʼявилися свої єдинороги у сфері ШІ. 
  • KPMG також відзначила зростання інвестицій в оборонні та безпекові технології, що стимулюється посиленням глобальних геополітичних напружень. 
  • Особливо актуальними стають такі галузі, як технології дронів, супутникові та програмні рішення. Основними драйверами інвестицій у цій сфері стануть уряди та міжурядові союзи. Наприклад, у 2023 році НАТО започаткував Інноваційний фонд на суму $1 млрд, спрямований на забезпечення тривалих інвестицій у DeepTech стартапи, які працюють у сферах оборони та безпеки.

Контекст

Ринок венчурних інвестицій зіштовхується зі значним спадом. За даними KPMG, у першому кварталі 2024 року глобальні інвестиції венчурного капіталу склали лише $75,9 млрд, що є найнижчим показником за останні майже пʼять років. 

Основні причини – геополітична напруженість, затягування процесів виходу компаній з ринку венчурного фінансування та помітне скорочення інвестицій на пізніх стадіях угод. Америка утримує лідерство венчурних інвестицій. Загальна сума інвестицій у Північній та Південній Америці склала $38,2 млрд, розподілених по 3205 угодах, де основна частка припала на Сполучені Штати ($36,6 млрд за 2882 угодами).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні