Категорія
Новини
Дата

Штучний інтелект, «чисті» та оборонні технології стали найбільш привабливими секторами для інвесторів – KPMG

На тлі зниження глобальних інвестицій венчурного капіталу, чисті технології (Cleantech) та штучний інтелект (ШІ) стали найбільш привабливими секторами для інвесторів. Сім з 10 найбільших угод у першому кварталі 2024 року припадають саме на ці дві галузі, йдеться у звіті Venture Pulse від KPMG Private Enterprise.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ШІ залишається головним рушієм венчурних інвестицій на глобальному рівні. У першому кварталі виділилися великі угоди, як-от інвестиція $4 млрд в американську компанію Anthropic та значні інвестиції в YueZhiAnMian (Китай), Figure AI, Lambda (обидві – США), MiniMax AI (Китай) та Mistral AI (Франція). 
  • Генеративний ШІ продовжує залучати інвестиції, орієнтовані на великі мовні моделі та інтеграцію ШІ в бізнес-процеси для підвищення продуктивності, йдеться у звіті KPMG. Microsoft активно розвиває цей напрям, включно з партнерством з Mistral AI і залученням співзасновника Inflection.
  • У першому кварталі 2024 року зʼявилося відразу 10 нових єдинорогів – стартапів, вартість яких перевищила $1 млрд, причому кожен із них базується на технологіях штучного інтелекту. 
  • Більшість із цих компаній розташовані у США, включаючи Celestial AI, Together AI, Perplexity, Io.net, Figna AI та ElevenLabs. Також у Китаї (YueZhiAnMian та Miotec), Франції (Mistral) та Індії (Kruti) зʼявилися свої єдинороги у сфері ШІ. 
  • KPMG також відзначила зростання інвестицій в оборонні та безпекові технології, що стимулюється посиленням глобальних геополітичних напружень. 
  • Особливо актуальними стають такі галузі, як технології дронів, супутникові та програмні рішення. Основними драйверами інвестицій у цій сфері стануть уряди та міжурядові союзи. Наприклад, у 2023 році НАТО започаткував Інноваційний фонд на суму $1 млрд, спрямований на забезпечення тривалих інвестицій у DeepTech стартапи, які працюють у сферах оборони та безпеки.

Контекст

Ринок венчурних інвестицій зіштовхується зі значним спадом. За даними KPMG, у першому кварталі 2024 року глобальні інвестиції венчурного капіталу склали лише $75,9 млрд, що є найнижчим показником за останні майже пʼять років. 

Основні причини – геополітична напруженість, затягування процесів виходу компаній з ринку венчурного фінансування та помітне скорочення інвестицій на пізніх стадіях угод. Америка утримує лідерство венчурних інвестицій. Загальна сума інвестицій у Північній та Південній Америці склала $38,2 млрд, розподілених по 3205 угодах, де основна частка припала на Сполучені Штати ($36,6 млрд за 2882 угодами).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні