Категорія
Інновації
Дата

«Фокус змістився на кібербезпеку». Перше інтервʼю директора українського Microsoft Леоніда Полупана про штучний інтелект, проєкти з МЗС та Мінцифри і $540 млн допомоги Україні

Леонід Полупан Microsoft /Григорій Веприк

Леонід Полупан керує бізнесом Microsoft в Україні та Балтиці з грудня 2022-го Фото Григорій Веприк

Американський техгігант Microsoft відкрив офіс в Україні у 2000-х і з того часу не закривав його навіть у найбільш турбулентні часи. Проте наймати тут нових співробітників компанія не спішить. Як працює український офіс лідера ШІ-революції Microsoft? Інтерв’ю директора «Microsoft Україна» Леоніда Полупана.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Директор «Microsoft Україна» Леонід Полупан, 42, тестує майже всі нові продукти корпорації. «Найактивніший напрям розробки – ШІ-сервіси Copilot», – говорить Полупан, який керує бізнесом компанії в Україні та Балтиці з грудня 2022-го. У 2013-му він працював директором з продажів у «Vodafone Україна», а у 2018-му зайняв аналогічну посаду в Microsoft у Чорноморському регіоні.

Американська корпорація Microsoft стала явним лідером у галузі штучного інтелекту завдяки мільярдним інвестиціям в OpenAI, що розробила ChatGPT, та продажам своєї хмари для тренування мовних моделей. Наприкінці січня 2024-го гігант став другою компанією, якій вдалося досягти капіталізації у $3 трлн. Це відображає оптимізм інвесторів, що одна з найстаріших технологічних компаній створює революцію штучного інтелекту, писала WSJ.

На початку інтервʼю з Forbes Полупан запитує, чи може зробити запис розмови, і пояснює: «Тестуємо Copilot для M365 з українською локалізацією».

Як українська команда залучена до ШІ-розробок Microsoft, скільки партнерів компанія має в Україні та якими її послугами користується енергохолдинг ДТЕК

Інтерв’ю скорочено та відредаговано для ясності. 

Microsoft системно випускає ШІ-інструменти Copilot на базі GPT4. Яка роль української команди в ШІ-розробках компанії?

Microsoft Copilot – це лінійка асистентів для різних цілей і різних спеціалістів. Для базової функції – розшифровки – ми тестуємо зараз українську мову. Інструмент показує гарні результати синхронного перекладу. Наприклад, колега проводив презентацію українською мовою, Copilot перекладав виступ на англійську і відповідав на запитання за темою виступу.   

Над продуктами працюють люди з різних країн. До розробки залучаються спеціалісти не за ознакою приналежності до країни, а за наявністю навичок, тому складно говорити про українську команду. Українці в різних країнах залучені до розробки. Багато також не займаються написанням коду, але є бета-тестерами продуктів. Зокрема, я бета-тестер майже всіх наших продуктів, які зʼявляються. 

Які продукти ви зараз тестуєте?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні